Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Genevadsskolan Genevad skola Bild: Henrik Williamsson
Genevadsskolan Genevad skola Bild: Henrik Williamsson

Hantoft (C) vill ha besked om Genevadsskolan från partier

Att dra vidare en nedläggning av skolan i Genevad när ärendet riskerar att dra ut på tiden är ingen idé. Därför vill Åke Hantoft (C) ha tydligare besked från partierna om var de står i frågan. Så att det kan dras tillbaka redan efter kommunstyrelsen.

Att ta beslut om att lägga ner en skola är inte en fråga som man vinner val på. Det tror Åke Hantoft (C), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, är en del av förklaringen till att flera plötsligt lämnade besked att de ville att skolan skulle leva kvar.

Åke Hantoft (C), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Laholm. Bild: Jonatan Gernes/arkiv
Åke Hantoft (C), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Laholm. Bild: Jonatan Gernes/arkiv

Att nedläggning inte är självklart för alla kom sent

– Vi har försökt vara så öppna och transparenta som vi kan i den här processen, också för att vi ska få in synpunkter och förslag som kan vägas in i utredningen och beslutet i ett tidigt skede. Några signaler om att var mot en nedläggning kom inte förrän på förra mötet, säger Åke Hantoft.

Han vill inte dra ut ärendet i någon långbänk utan hoppas att det visar sig om ärendet har stöd i kommunstyrelsen för att kunna leva vidare. Annars att det läggs ner där.

– Jag ska uppmana kommunstyrelsen att antingen återremittera ärendet eller avslå det. Anledningen är att om det inte kommer gå igenom i fullmäktige så kommer tidsfristen löpa ut att kunna klara detta till höstterminen 2021, säger Åke Hantoft.

Argumenten för att skolan ska läggas ner och eleverna flyttas till andra skolor är att det ska ha en likvärdig skola med samma kvalitet. Samtidigt som lokaler behöver uppdateras och kommunen en attraktiv arbetsgivare.

– Det finns inte någon anledning att lägga energi på något som inte går att driva igenom. Då får man leva med det man har och får man se hur man ska hantera det framöver. I många år har man haft svårt att komma till beslut, säger Åke Hantoft och fortsätter:

– Det kan göra mig rätt så frustrerad, säger han.

Inte troligt att förslaget kommer upp igen om det faller

Om det här utbrutna beslutet om en nedläggning av Genevadsskolan kan bakas in i den större utredningen i ett senare skede, tror inte Åke Hantoft blir möjligt.

– Det blir nog lika svårt med den politiska situation som vi har i kommunen. Det är så pass tungt att komma igenom med ett beslut. I och med att det bara behövs 14 röster för att komma igenom med en återremiss på ett ärende i fullmäktige, då kan man hitta konstellationer för det. Då finns det inte anledning att lägga kraft och tid på det i kommunfullmäktige, säger Åke Hantoft.

Ärendet kan som tidigast komma till kommunstyrelsen nästa år. Då nästa möte är i januari.

LÄS MER: Oppositionen kan fälla skolnedläggning

LÄS MER: Genevadsskolan kan läggas ner nästa år

LÄS MER: Detta läsår kan vara det sista för Genevadsskolan – nära ett beslut

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!