Kommunarkivarie Mats Savolainen vill samla in kommuninvånarnas minnen från tiden med covid-19. Kanske ställs de ut i en utställning i samband med Arkivens dag.
Kommunarkivarie Mats Savolainen vill samla in kommuninvånarnas minnen från tiden med covid-19. Kanske ställs de ut i en utställning i samband med Arkivens dag. Bild: Evelina Gunnarsson

Han vill samla covid-19-historier till utställning

Efter spanska sjukan ville alla glömma vad som varit. Nu vill kommunarkivarien samla ihop människors tankar från tiden med covid-19.

ANNONS
|

När Mats Savolainen under hösten 2019 blev kontaktad av en student som ville prata om spanska sjukan i Laholm började han intressera sig för ämnet. I böcker från Laholms epidemisjukhus dök ordet ”bacillbärare” upp år 1918 och 1919. Mats Savolainens anar att bacillbärarna hade med spanska sjukan att göra.

Han bestämde sig för att ägna Arkivens dag 2020 åt spanska sjukan och att det i år är 100 år sedan en stor dödlig pandemi härjade. Som av en tillfällighet började covid-19 månader därpå att sprida sig i Kina och temat Sjukdom och tillfrisknande var givet.

– När jag tittade på spanska sjukan hittade jag inga personliga källor. När den pandemin tog slut ville folk glömma den. Jag såg att Nordiska museet samlade in covid-19 minnen och jag ville göra samma sak i Laholm, säger Mats Savolainen.

ANNONS

"Hembygdsföreningarna kan historien"

Nu vill han ta hjälp av hembygdsföreningar och släktforskare i södra Halland att samla in privatpersoners historier och minnen från den senaste tiden.

– Jag kan inte själv samla in material. Det är hembygdsföreningarna som kan historien och jag kan vara till hjälp för dem.

I boken från Laholms epidemiologsjukhus noteras flera unga människor som lagts in med diagnosen "bacillbärare", vilket Mats Savolainen tror kan vara spanska sjukan.
I boken från Laholms epidemiologsjukhus noteras flera unga människor som lagts in med diagnosen "bacillbärare", vilket Mats Savolainen tror kan vara spanska sjukan. Bild: Evelina Gunnarsson

– Jag vet inte hur barnfamiljen i Vallberga har det, vad gymnasisterna gör eller hur en nyanländ familj tacklar det här.

Tankar, minnen och berättelser vill han skicka till Nordiska museets insamling av minnen av covid-19 och använda i en utställning.

– Vid nästa pandemi kan kommande generationer söka upp hur vi tog oss igenom det här.

Föreläsare och filmvisning

De som vill bidra med minnen och tankar kan vända sig till en hembygdsförening eller till kommunen. Minnet kan vara bra att märka med födelsedatum och namn.

– Berättelserna kan handla om hur covid-19 drabbat dig personligen och hur du löst det. Har man ändrat sitt liv och hur gör man med det sociala livet och människor. Har man byggt om huset, trädgården, jobbat hemifrån eller varit smittad?

Arkivens dag är den 14 november. Då hoppas Mats Savolainen kunna bjuda in två föreläsare som pratar om spanska sjukan och visa film om sjukdomen. Han vill också sätta ihop en utställning på temat Sjukdom och tillfrisknande men vad den innehåller beror på materialet han får in.

ANNONS

– Om det går att ställa ut covid-19 livet vet jag inte. Men människor får gärna skriva om händelser vid andra sjukdomar som spanska sjukan.

ANNONS