Erik Nylén från Stockholm bestämde sig för att springa på elljusspår och motionsslingor runt om i Sverige. Han gav sig ut på en 20 dagar lång resa där ambitionen var att springa 80 olika spår.
– Jag vill upplysa om att den här resursen finns i Sverige. Den andra anledningen till att jag gör det här är för att utmana mig att springa alla de här milen, säger Erik Nylén.
Tänkte träna inför resan
Till vardags är Erik Nylén student och arbetssökande. Resan började i Stockholm och i Abisko vände han söderut. På måndagen, dag 14 på resan, stannade han i Laholm för att springa slingorna på Hökafältet. Målet är tre mil om dagen.
– Jag är ingen löpare och tänkte först träna mycket innan jag gav mig iväg. I början blev det bara fem kilometer om dagen. På slutet sprang jag två-tre mil om dagen och blev helt kvaddad, skrattar han.
Varför kommer du till Laholm?
– Jag följer en lista som är skapad av två killar som för några år sedan gjorde en längre tripp och sprang en massa slingor. Sen sammanställde de en lista över de 100 bästa.
Sover i bilen eller i tält
De tre milen springer han på olika slingor. Löpningen är ansträngande, men logistiken är värst. Att tvätta hos vänner på vägen, äta rätt och hitta platser att sova på, antingen i bilen eller i ett tält.
– Jag är med i hemvärnet och har fått portioner med mat som jag värmer med en värmeplatta.
Hur håller du dig i fysisk form?
– Kalorierna är viktiga. Jag har gått på underskott vilket är bra för då har jag gått ner fem-sex kilo och det har blivit mindre att bära. Men för fem-sex dagar sedan kom jag till en punkt där jag kände att jag måste äta mera. Det andra är sömnen.
Stundtals har han svurit över situationen och svettiga kläder som aldrig torkar eller en stökig bil. Några gånger har han ångrat sig.
– När det varit som värst har jag tänkt stanna vid ett bageri, äta en vetelängd och skita i allt.
Uppdaterar följare på youtube
Men det som har kommit att driva honom är tittarna på youtubekanalen Rundturen där det går att följa resan. Dessutom kommer filmer från samtliga spår att läggas ut i efterhand.
– Jag är ingen elitidrottare och vill visa att man kan göra detta som vanlig person. Om det skulle bli så att en person får inspiration så betyder det mycket för mig.
På vägen har han mött kulturskillnader och många nya platser.
– Det märks en skillnad mellan det lantliga och det urbana Sverige. I Norrland stannar man och pratar i spåret. I stadsspår är det mer raska steg.
LÄS MER:Hökafältets snabba förändring fascinerar
LÄS MER:Delar av Hökafältet ska bli till våtmarker