Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lars Hamrén var djupt involverad i att utreda mordet på Olof Palme, men lämnade Palmeutredningen efter den friande domen mot Christer Pettersson. Bild: Fredrik Magnusson
Lars Hamrén var djupt involverad i att utreda mordet på Olof Palme, men lämnade Palmeutredningen efter den friande domen mot Christer Pettersson. Bild: Fredrik Magnusson

Hamrén: ”Christer Pettersson en lika god gärningsman”

Förre kriminalkommissarien Lars Hamrén, 72, var djupt involverad i Palmeutredningen. Han ger inte mycket för utpekandet av Stig Engström som mördare.
– Christer Pettersson är lika god gärningsman som Engström, säger Hamrén.

Lars Hamrén arbetade åren efter Palmemordet som chef för en förhörsgrupp som talade med vittnen som befunnit sig nära mordplatsen.

Han var bland annat med i en enhet som bevakade Christer Pettersson i häktet. Hamrén, som vid pensionen 2014 var chef för Halmstadspolisens rotel för grova brott, har aldrig gjort någon hemlighet av sin uppfattning att Pettersson var mördaren.

LÄS OCKSÅ: ”Christer Pettersson gjorde det”

Givetvis följde Lars Hamrén onsdagens tv-sända presskonferens, från sitt hem i Laholm. Men föreställningen, där åklagare Krister Petersson i stället pekade ut ”Skandiamannen” Stig Engström som skytten, fick honom inte att ändra åsikt.

– De presenterade ett gediget utredningsarbete kring Skandiamannen. Men det kom inte fram något nytt. Jag måste säga att jag är besviken, jag hade förväntat mig lite mer när de nu hade gått ut så hårt med detta, säger Lars Hamrén.

Du har sagt att Christer Pettersson gjorde det?

– Jag har sagt det tidigare ja. Och han är en lika god gärningsman som Engström. Men det är ju min personliga åsikt.

Vid presskonferensen gjorde åklagare Krister Petersson stort nummer av hur utredarna inte lagt tillräckligt stor vikt vid ett förhör med ett kvinnligt vittne, något han menade ledde till att Stig Engström lades till handlingarna.

Var det du som höll det förhöret?

– Jag kommer inte ihåg om det var jag eller min kollega eller bägge två. Det var länge sedan och jag gick ur Palmeutredningen 1992 eller 1993. Men jag kommer ihåg händelsen där hon möter någon som springer på andra sidan David Bagares gata.

Åklagare Petersson tyckte att man borde ha reagerat mer.

– Ja, det kanske man skulle ha gjort. Men förhöret hölls, och sedan är det upp till spaningsledningen att se hur man ska gå vidare.

Minns du Stig Engström från din tid i utredningen?

– Nej, jag hade aldrig något med honom att göra. Så jag har inget minne alls av honom.

Palmeutredningen är härmed officiellt avslutad. Men Lars Hamrén tror inte att polisen helt kommer att kunna släppa mordet.

– Vi får väl se. Nu har det gått så lång tid så vad ska man ha utredningen öppen för? Men man får ju bevaka om det kommer in tips, som det brukar göra på årsdagen. Behövs det kan man ju ta upp utredningen igen.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här