HP erfar att flera elever är smittade av covid-19 på Våxtorpsskolan, men i nuläget krävs ingen stängning enligt utbildningschef Richard Mortenlind.
HP erfar att flera elever är smittade av covid-19 på Våxtorpsskolan, men i nuläget krävs ingen stängning enligt utbildningschef Richard Mortenlind. Bild: Jonatan Gernes

Hög sjukfrånvaro – men ingen stängning

Flera barn ska enligt uppgift vara smittade med covid-19 på Våxtorpsskolan. Men inga fler elever tvingas till distans i nuläget.

ANNONS
|

– I dag finns det inga siffror som sticker ut på sjukfrånvaro, så att vi måste övergå till distans, säger utbildningschef Richard Mortenlind och fortsätter:

– Det är en generellt hög frånvaro i kommunen men det varierar från vecka till vecka var det är mycket och var det är lite mindre.

Skolan får inte per automatik vetskap om att barnen har bekräftad smitta. Det är bara om föräldrarna meddelar detta, annars kan skolan bara se antalet sjukanmälda barn.

Kommunen hanterar det från fall till fall

När de dock har info om att flera barn har en bekräftad smitta ska skolan, enligt kommunens handlingsplan, hantera det från fall till fall. Det finns ingen särskild siffra som avgör när man övergår till distans, berättar Mortenlind.

ANNONS

– Det som påverkar är bland annat hur många elever det är och i vilka grupper samt hur det påverkar undervisningen att det är många borta. Man tittar också på om det är isolerat till en grupp eller spritt på hela skolan. Vi tar kontakt med Smittskydd Halland och rådgör med dem och de stämmer av mot sina listor. Utifrån detta tar vi beslut om en eventuell stängning, säger Mortenlind.

Flera smittade i sexan

HP fått erfara att det just nu är stor smittspridning på Våxtorpsskolan. Flera av sexorna ska enligt HP:s källa vara konstaterat covid-smittade.

Enligt Richard Mortenlind finns dock ingen information om att smittan är så utbredd att det finns skäl att byta till distansundervisning för att stoppa smittspridningen.

– Vår skyldighet är att skapa smittsäkra miljöer i skolan, vi måste tänka på att hålla avstånd, tvätta händerna och så vidare. Det ligger ett särskilt ansvar på alla vuxna och det är en stor utmaning i skolmiljö. Detta man har i åtanke hela tiden. Man måste tänka utifrån att man kan hålla avstånd.

ANNONS