Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

”Hållbart byggande får inte tappas bort i Haga”

Miljöfrågorna och målsättningen att bygga hållbart måste bli tydligare i planerna för bostadsområdet Haga i Skottorp.
– Skottorp är redan en grön by på många sätt, det måste man fortsätta med, säger Bo Brink från centerns miljögrupp.

Den första mars gick tiden för samråd ut för bostadsområdet Haga i Skottorp. Planerna på mellan 300 och 400 nya bostäder i det 17 hektar stora området har mött få protester, men kommunen har fått in många synpunkter och förslag till förbättringar.

Bo Brink är sammankallande i centerns miljögrupp som redan 2015 lyfte frågan om att göra bostadsområdet Haga till en ekoby.

– Lena Olofsdotter skrev en motion i ämnet som antogs av fullmäktige. Vi vill nu att motionen kommer med som en bilaga till planprogrammet, så att det här perspektivet finns med på ett tydligt sätt redan från början, säger Bo Brink.

Skottorp en grön by

Han menar att det är extra viktigt eftersom Skottorp på många sätt redan är en grön by.

– Skolan var en av Sveriges bästa Grön Flagg-skolor 2017. Det finns flera företag i Skottorp som jobbar klimatsmart och med hållbarhet. Dessutom har vi vattenskyddsområdet som också kräver att vi tänker extra mycket på miljön, säger Bo Brink.

Bilar ska dock inte förbjudas.

– Många familjer behöver fortfarande bil för att pendla till sina jobb, och då behöver man också kunna köra till förskola och skola på ett smidigt sätt, säger Bo Brink.

Centerns miljögrupp får medhåll av Naturskyddsföreningen i södra Halland som skriver att de är ”besvikna och anser inte att planprogrammet uppfyller visionen om det framtida hållbara samhället”.

Skottorps byalag lyfter frågan om trafiken, och särskilt Strandvägen som redan är hårt trafikerad, anser de.

Inga övergångsställen för skolbarn

Det finns heller inga övergångsställen för barn som ska till skolan, och med fler barn i byn blir frågan ännu viktigare, skriver byalaget.

Två familjer vill att kommunen ser över bussförbindelserna. När området marknadsförs som miljövänligt behöver det finnas möjlighet att åka kollektivt till stationen i Båstad och till Skummeslövsstrand bland annat, skriver de.

Trafikverket vill se ett helhetsgrepp i trafikfrågan. Även länsstyrelsen lyfter trafiksäkerheten och att bilar behövs för tillgängligheten.

Länsstyrelsen lyfter också behovet av skydd för vattentäkten, och behovet av att ta hand om mer dagvatten, särskilt med tanke på klimatförändringarna och risken för översvämningar.

Det planerade bostadsområdet Haga i Skottorp bör få tydligare miljöperspektiv skriver bland annat centerns miljögrupp. Gårdens ekonomibyggnader föreslås bli samlingslokaler.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här