Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Numera fyller Rune Svensson sina dagar med motion och rörelse. ”Jag är pensionär, så jag har inte så mycket annat för mig”, säger han.  Bild: Evelina Gunnarsson
Numera fyller Rune Svensson sina dagar med motion och rörelse. ”Jag är pensionär, så jag har inte så mycket annat för mig”, säger han. Bild: Evelina Gunnarsson

Hälsoutmaningen fick honom att gå ner 30 kilo

Som 65-åring fick Rune Svensson nog av att äta dåligt och röra sig för lite. Med mycket vilja, rörelse och en balanserad kost har han gått ner 30 kilo på fem månader.

För tre år sedan gick Rune Svensson från Skogaby i pension. Han slutade röra på sig och började äta onyttigt vilket resulterade i att han gick upp i vikt. Då såg han en facebookannons från Hälsostudion i Båstad.

– Där stod det något om 30-dagarsutmaningen som började i maj. Jag tänkte att det var en bra lösning att gå på det, säger Rune Svensson där han slagit sig ner på en stol på Mellby padel center.

Rune Svensson spritter av glädje när han berättar att han i veckan sprang en mil utan att stanna. ”Jag kände mig så stark att jag hade kunnat springa hundratals meter till”, säger han. Bild: Evelina Gunnarsson
Rune Svensson spritter av glädje när han berättar att han i veckan sprang en mil utan att stanna. ”Jag kände mig så stark att jag hade kunnat springa hundratals meter till”, säger han. Bild: Evelina Gunnarsson

Första gången han vägde sig på utmaningen stod vågen på 129,8 kilo. En månad senare hade han gått ner tio kilo. Allt tack vare mer träning, en omlagd kost och mycket vilja.

Efter utmaningen har han fortsatt att träna. Nu är det vardag med tre till fyra löppass och två padelpass varje vecka. När Rune Svensson träffar Hallandsposten skiner han av lycka över att ha klarat springa milen utan att stanna.

– Jag kände mig så stark att jag hade kunnat springa hundratals meter till, säger Rune Svensson.

Han undviker socker och äter numera naturell yoghurt med müsli och ägg till frukost. Vissa dagar lever han enbart på frukt. På lördagar äter han godis med gott samvete, han vill inte sluta leva helt.

– Nu känner jag mig starkare, piggare och gladare. Jag känner mig som en 30-åring. Innan retade mina kompisar mig för att jag hade stor buk. Nu kan jag skratta åt dem, säger han.

Led du av din vikt tidigare?

– Jag mådde inte dåligt, men när jag tittade på mig själv i spegeln så tyckte jag att jag behövde gå ner lite. Jag trivdes inte med mig själv.

Padeln har gett honom nya vänner i såväl Mellbystrand som Ängelholm där han ofta spelar. Bild: Evelina Gunnarsson
Padeln har gett honom nya vänner i såväl Mellbystrand som Ängelholm där han ofta spelar. Bild: Evelina Gunnarsson

Nu är målet att inte gå över 100 kilo. Samtidigt har han andra delmål som innebär att skaffa sig mer armmuskler som ska hjälpa honom att slå hårdare när han spelar padel.

Padeln har dessutom gett honom många nya vänner. Tack vare forum där han sökt efter padelspelare har han kommit i kontakt med en mängd människor som han lärt känna. Nu spelar han både i Mellbystrand och Ängelholm. Han har till och med funderat på att spela veteran-SM om det blir av.

Tipset till andra är att ta tag i saken och minska sockret. Nu tänker han fortsätta att hålla vikten, äta rätt och röra sig mycket.

– Jag tänker aldrig mer bli en slarver. Sen längtar jag tills coronan försvinner så att jag kan komma ut och dansa med min särbo, säger Rune Svensson.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!