Felix Trausch, Tekla Larsson, Anna, Larsson, Emelie Sandén och Jenna Nilsson. Åttorna på Lagaholmsskolan fick ingen prao i år på grund av coronapandemin. Istället får de besök av olika arbetsgivare och Ung företagsamhet.
Felix Trausch, Tekla Larsson, Anna, Larsson, Emelie Sandén och Jenna Nilsson. Åttorna på Lagaholmsskolan fick ingen prao i år på grund av coronapandemin. Istället får de besök av olika arbetsgivare och Ung företagsamhet. Bild: Evelina Gunnarsson

Högstadieelever får träffa arbetsgivare istället för prao

När åttornas prao ställdes in fick de i stället besöka av olika arbetsgivare och fundera över vad de vill välja för yrke i framtiden.

ANNONS
LocationLaholm||

Redan i våras ställdes dåvarande åttornas prao in. Nu har Lagaholmsskolans nya åttondeklassare blivit av med sin praovecka. Istället har åttorna en praovecka på skolan då de får närma sig arbetsmarknaden på annat sätt.

– Syv (studie- och yrkesvägledarna) har tagit fram ett arbetsmaterial som vi jobbar med. Åttorna denna veckan och niorna har något liknande nästa vecka eftersom de missade sin praktik i våras. Jag tycker det är kul att de gör något ändå, säger Emelie Sandén, mentor för klass åtta.

Diskutera framtid och privatekonomi

Under tisdagen träffade Ung företagsamhet klass 8 och berättade om entreprenörskap och vad det innebär. Senare skulle Länsförsäkringar berätta om de olika tjänsterna som finns på en bank och hur man får koll på sin privatekonomi. Dessutom kom LV9, Försvarsmakten, och berättade om möjligheter efter gymnasiet.

ANNONS

Genomgående under veckan är att lära känna sig själv för att kunna göra sitt gymnasieval.

– Vad tycker jag om, vad gillar jag och vad skulle jag vilja jobba med. Det är bra saker att fundera över, säger Ida Thorén Olsson, regionchef för Ung Företagsamhet i Halland.

– Vi har pratat om olika yrken och vad man gör på dem, säger eleven Anna Larsson.

– Och vi har gjort ett test som visade vilka olika yrken som passar oss, säger Tekla Larsson.

– Också har vi pratat om vad som är viktigt när man väljer jobb. Om man väljer vad man är intresserad av eller om man väljer för lönen.

Besvikna över inställd prao

Eleverna tycker att det är spännande. Detta är så brett, det är inte VFU:n, säger Emelie Sandén.

Tekla Larsson, Anna, Larsson, Felix Trausch och Jenna Nilsson går alla i åttonde klass. De är alla överens om att de blev besvikna när praon ställdes in.

– Det är det man ser fram emot när man börjar åttan, säger Tekla Larsson.

Jenna Nilsson hade velat göra prao på en skola och Tekla Larsson på en förskola.

– Jag skulle vilja vara på en mäklarfirma, säger Anna Larsson.

– Jag vet inte. Jag kanske skulle vilja bli ingenjör så göra prao på någon ingenjörsfirma, fyller Felix Trausch i.

ANNONS

Den lite annorlunda prao-veckan kan bli permanent. Efteråt ska lärarna utvärdera om materialet är värt att väva in på mentorstid för att eleverna i framtiden ska göra mer medvetna val av praoplatser.

LÄS MER:Polis fick lugna tumult på Lagaholmsskolan

LÄS MER:Uppföljning av frånvaro är för dålig i skolan

LÄS MER:Bättre resultat för elever i Laholms skolor

ANNONS