Höga viten varje månad för avspärrad stig

Hasslöv: Även länsstyrelsen jagar svartbyggaren i Hasslöv. Men inte för huset, utan för att han spärrat av en gångstig i naturreservatet Osbecks bokskogar som gränsar till hans tomt.

ANNONS
LocationHasslöv||

Mannen dömdes förra sommaren av Halmstads tingsrätt till 13 000 kronor i böter för brott mot områdesskyddet. Han har olovligen spärrat av stigen som leder in i naturreservatet och grävt sönder en fornlämning där.

I fem års tid har länsstyrelsen på olika sätt försökt förmå mannen att sluta med sina tilltag. Tjänstemännen ser det som att han har annekterat en del av reservatet. Själv anser han att stigen går på hans privata mark.

Stigen fortfarande blockerad

Med domen i sin hand har myndigheten nu fattat ett nytt beslut om stigen, som är blockerad än i dag.

ANNONS

Husägaren föreläggs att ta bort avspärrningarna i båda ändarna av stigen, som är en forntida hålväg, så att den åter blir tillgänglig för allmänheten. Han får tre veckor på sig. Om han inte gör som kravet säger riskerar han ett rullande vite på 10 000 kronor för varje ny månad.

Förbjuds att privatisera

Därefter förbjuds han att ”genom privatisering, avspärrningar eller på annat sätt hindra eller försvåra framkomligheten för allmänheten inom naturreservatet Osbecks bokskogar”. Även förbudet följs av ett vite på 10 000 kronor för varje gång det överträds.

Beslutet kan överklagas. Mannen har tidigare vunnit mot länsstyrelsen i mark- och miljödomstolarna vid flera tillfällen.

LÄS MER:Hasslövsbo måste böta för kvaddat fornminne

LÄS MER:Stigspärrare nobbades i hovrätten – går vidare till HD

LÄS MER:Dömd reservatsmarodör skyller på myndigheterna

LÄS MER:Stigen fortfarande avspärrad trots domen

LÄS MER:Privatperson schaktade sönder fornlämning i naturreservat

LÄS MER:Stigspärrande Hasslövsbo inför rätta

LÄS MER:Man som spärrat av naturreservat åtalas för brott

ANNONS