Om man utgår från Stortorget finns idag cirka 110 allmänna parkeringsplatser inom en radie på 100 meter. Utvidgar man cirkeln till 300 meter finns ytterligare 200 platser. I hela tätorten finns runt 700 parkeringsplatser.
Om man utgår från Stortorget finns idag cirka 110 allmänna parkeringsplatser inom en radie på 100 meter. Utvidgar man cirkeln till 300 meter finns ytterligare 200 platser. I hela tätorten finns runt 700 parkeringsplatser. Bild: Christopher Lembke

Här lappas flest felparkerade bilar i Laholm

Under de senaste 12 månaderna har 756 bilar fått parkeringsböter i kommunen. Av dessa utfärdades 122 i juli.

ANNONS
|

I Laholm är det gratis att parkera bilen. Men det finns gränser för generositeten och på de mest populära parkeringsplatserna i stadskärnan gäller två timmar med p-skiva. Detta för att skapa ett levande centrum för invånare och besökare – och samtidigt främja butiker och näringsliv.

– Alla ska känna att de har tillgång till stadskärnan, att man kan parkera där och göra ärenden. Har man behov av att stå längre finns flera 24-timmarsparkeringar i närheten, säger Malin Bogren, trafikplanerare på Laholms kommun.

Det är just korttidsplatserna som sticker ut i statistiken över felparkeringarna. Stortorget, Hästtorget och Trädgårdsgatan står för nästan hälften – 47 procent – av de 756 parkeringsböter som delats ut sedan augusti i fjol. Stortorget ligger i topp med 183 lappade bilar.

ANNONS

Sedan 2017 är det säkerhetsbolaget Avarn Security som kontrollerar kommunens parkeingsplatser. Bolaget lägger 284 timmar om året på att jaga felparkerade bilar här, med en tydlig prioritering på juni, juli och augusti.

– Det är fler bilar i rörelse både i Laholms tätort och i Mellbystrand, så det behövs extra kontroller då, säger Malin Bogren.

I juli månad lappades 122 bilar, den högsta siffran under året som gått. Men på andra och tredje plats i månadsstatistiken ligger september och oktober i fjol, med 113 respektive 115 utfärdade parkeringsböter.

Med andra ord finns det ingen anledning för bilister att slappna av bara för att sommargästerna har åkt hem.

ANNONS