Här är laholmarna som tjänar mest

Männen fortsätter att dominera löneligan. Men i år toppas listan över de som tjänar mest i Laholms kommun av en kvinna. Betongdrottningen Gull-Britt Jonasson drar in en vanlig årslön – i månaden.

ANNONS
LocationLaholm||

15 kvinnor bland de 100 bäst betalda ”talar sitt tydliga språk”, säger en av kvinnorna som står med på listan. ”Jag hade kunnat säga mycket om detta, men väljer att avstå”, säger en annan.

Att tjäna bra är nog kul, men att stoltsera med det i tidningen är det inte. Kvinnorna som citeras ovan vill inte medverka. Inte ens som förebilder i en underrepresenterad grupp.

Löneskillnad mellan könen

Kvinnor som grupp har högre utbildning än män, men jobbar också mer deltid. Lönegapet är störst bland de högavlönade. Men kanske går det framåt. Kvinnorna på topp 100 har blivit en fler än förra året. Alla Fredrik och Anders (fyra av varje) på höginkomstlistan får dessutom se sig omsprungna av en Gull-Britt.

ANNONS

Skummeslövsstrandsbon Gull-Britt Jonasson tjänar 287 117 kronor i månaden. Det kan jämföras med medianinkomsten i Laholms kommun som, enligt den senaste statistiken från SCB, är 274 091 kronor om året.

Gull-Britt Jonasson är koncern-vd och huvudägare i Finja. Familjeföretaget grundades av hennes far och själv har hon arbetat där i över 50 år. I det här sammanhanget avböjer hon dock en intervju.

Gull-Britt Jonasson, huvudägare, koncern-vd och styrelseordförande för Finja Betong AB.
Gull-Britt Jonasson, huvudägare, koncern-vd och styrelseordförande för Finja Betong AB. Bild: Finja

Miljoninkomster

Antalet laholmare med en årslön på en miljon eller mer har nu sprängt hundravallen. Förra året var de 94 stycken. För att klämma sig in bland dem är det en statistisk fördel att – utöver att vara man i övre medelåldern bosatt vid kusten – kunna kalla sig vd eller någon annan tjusig (helst engelsk) titel inom näringslivet eller arbeta som exempelvis läkare.

Den enda kommunpolitikern på listan är kommunstyrelsens ordförande Erling Cronqvist (C) på plats 45. Med både kommunrådsarvode och styrelseuppdrag inom vård- och försäkringsbranschen tjänar han strax över 100 000 kronor i månaden.

Erling Cronqvist (C) är kommunstyrelsens ordförande och den politiker som tjänar bäst i Laholms kommun.
Erling Cronqvist (C) är kommunstyrelsens ordförande och den politiker som tjänar bäst i Laholms kommun. Bild: arkiv

Siffrorna kommer från årets taxeringskalender och gäller deklarationsåret 2020, det vill säga 2019 års inkomster. Medräknat är inkomst av tjänst och näring minus allmänna avdrag.

Kapitalintäkter

De riktigt stora förtjänsterna kommer dock inte av förvärvsarbete, utan i form av kapitalinkomster. Exempelvis försäljning av fastighet eller utdelning från aktier.

ANNONS

Stefan Fast, grundare av företaget Mark och trädgård i Skottorp, sålde sitt livsverk och drog in tio miljoner kronor. Andra som gjorde stora klipp var dataföretagaren Artur Potocki (10 miljoner), Finjas Gull-Britt Jonasson (15) och fastighetsägaren Staffan Påhlsson (18). Störst kapitalinkomster i kommunen hade Benny Torstensson, tidigare personal- och informationschef på Nibe, som kasserade in 26 miljoner kronor.

Bläddra i bildspelet ovan för att se hela listan. I bildtexten framgår också hur mycket personen tjänat under året plus inkomst av kapital samt hur personen placerar sig på topp 100-listan över personer med högsta totala inkomst.

Läs också om löneligan förra året: De tjänar mest i Laholms kommun

Och om topplönerna i Halmstad: Här är Halmstadborna med högst inkomst

ANNONS