Lämna aldrig en hund utan tillsyn i bilen om det riskerar bli varmt, uppmanar myndigheterna. Hunden på bilden har inget med händelsen i Mellbystrand att göra.
Lämna aldrig en hund utan tillsyn i bilen om det riskerar bli varmt, uppmanar myndigheterna. Hunden på bilden har inget med händelsen i Mellbystrand att göra. Bild: Jon Eeg

Guldsmycken stals när bilägare badade – med hunden i bilen

Tre bilar har haft inbrott under midsommarhelgen. En bilägare blev av med guldsmycken värda cirka 20 000 kronor när hon badade. Bilen hade nedvevade rutor för den kvarlämnade hunden.

ANNONS
LocationLaholm||

Första polisanmälan kommer från Cirkelvägen i Mellbystrand. Där hade en man i 60-årsåldern sin Volvo XC70 parkerad utanför bostaden när någon bröt sig in i fordonet under natten mellan lördag och söndag. Två kablar hade klippts av och en display som suttit bakom raten var borta.

Krossade bilruta

Nummer två tar oss till järnvägsstationen i Trulstorp. Där har någon krossat sidorutan i förardörren på en Volvo V70. Ägaren, en man i 50-årsåldern, tror inte att något har stulits. Skadegörelsen upptäcktes i söndags vid 12-tiden och har skett någon gång efter fredag klockan 14.

Värst drabbad blev en 62-årig kvinna från Västerås som parkerade sin bil i Mellbystrand i söndags för att bada. Hon var borta från bilen mellan klockan 12.30 och 14. Fönstren var nedvevade eftersom hon enligt egen uppgift till polisen lämnade hunden i bilen den varma högsommardagen.

ANNONS

”Tillfället gör tjuven”

I fordonet förvarade hon också plånbok, klocka och smycken. De var borta när hon kom tillbaka. Två guldarmband med ett metallvärde på cirka 20 000 kronor försvann i stölden.

Polisen ser inget annat samband mellan händelserna än att det var midsommar.

– Jag tror att tillfället gör tjuven. I det sistnämnda fallet är det definitivt så. Sen kanske det finns fler omdömeslösa människor ute än vanligt på midsommar, säger Christer Andersson vid Laholmspolisen.

Hund i varm bil

Hur det gick med hunden framgår inte av kvinnans polisanmälan. Enligt Jordbruksverket får man aldrig lämna en hund ensam i en varm bil om det är möjligt att temperaturen inne i bilen går över +25°C.

”Även om bilen står i skuggan och du lämnar en glipa i fönstret kan det snabbt bli mycket varmt inne i en bil. Det är inte bara temperaturen som avgör hur snabbt ett djur inne i en bil får värmeslag och eventuellt avlider. Även luftfuktigheten har betydelse”, skriver myndigheten på sin hemsida.

Den som ser en hund som lämnats kvar i bilen och verkar må dåligt uppmanas av polisen att agera. I första hand genom att försöka hitta bilägaren, i andra hand genom att ringa polisen och i nödfall krossa en bilruta.

ANNONS

LÄS MER:Straffbar dödsfälla att lämna hund i varm bil

LÄS MER:Polis krossade familjens bilruta i onödan

LÄS MER:Lämnade hunden i bilen – ägaren anmäldes

ANNONS