Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Henrik Williamsson
Bild: Henrik Williamsson

Guldprofilerna fick fick dela på utmärkelsen

När Guldveckan avslutades på fredagen hade sju utmärkelser delats ut i stället för de planerade sex. Det gick helt enkelt inte att separera gitarrpolisen Kristian Nilsson och kulturparet Peter Bengtsson/Maggan Ek från varandra i priskategorin Årets profil.

På fredagen skulle Offensiva Laholm dela ut de två sista priserna under Guldveckan.

Fram till dess hade allt gått smidigt. I måndags utsågs NG Media AB till Årets nykomling och Skottorps bygghandel fick sitt pris för Årets landsbygsföretag.

I onsdags åkte så prislimousinen ut till Mellbystrand och överraskade Elisabeth Hansson och David Andersson, som med sitt företag Trailrunning Sweden utsågs till Årets entreprenör.

LÄS MER: Uppsving för Skottorps bygghandel

LÄS MER: De vill göra det enkelt att börja springa trail

LÄS MER: Skogaby Lantbruk satsar på gårdsbutik och musteri

Därefter blev det ny hyllningssång, diplomutdelning och tårta hos Josefine och Marcus Lindmark på Skogaby lantbruk, som korades till Årets hållbara företag.

”Exakt lika antal röster”

Men på fredagen, när det var dags att utse Årets profil, körde det ihop sig. Profilen utses genom en omröstning bland allmänheten. Rekordmånga röster kom in, och kampen kom att stå mellan den rockande kommunpolisen Kristian Nilsson och kulturpersonligheterna Peter Bengtsson och Maggan Ek – som dessutom själva fungerat som prisutdelare hela veckan.

LÄS MER: Gitarrhjältarna Anders & Kristian lyser upp lördagarna för sina fans

LÄS MER: Sommarlovsmorgon för vuxna fortsätter efter 100 avsnitt

– De fick exakt lika antal röster. Vi hade gått igenom och plockat bort dubbelröster och vi fick kalla in styrelsen till en extra omröstning. Men de röstade också lika, berättar Anna-Lena Karlsson i Guldveckans arrangörsstab.

Lösningen blev att låta dem dela på priset, och alltså dela ut sju priser. Men ändå återstod problemet med att prisa Peter Bengtsson och Maggan Ek. Hela konceptet bygger ju på att pristagarna ska bli överraskade.

– Vi har hela tiden sagt att de skulle stanna hemma och att vi andra skulle sköta allt kring Årets profil, eftersom Peter och Maggan själva var nominerade. Men nu måste vi på något sätt ändå lura dem att vara med hos Kristian Nilsson i Våxtorp. Vi är rätt nervösa nu, sade Anna-Lena Karlsson inför prisutdelningen.

Lyckligt slut på prisdilemmat

Allt gick till slut ändå bra. De tre pristagarna blev alla lika häpna över utfallet.

Sångfåglar för en dag. När de vanliga hyllningssångarna Peter Bengtsson och Maggan var upptagna med att vinna pris fick Birgitta Persson och Anna-Lena Karlsson ta ton i stället. Bild: Henrik Williamsson
Sångfåglar för en dag. När de vanliga hyllningssångarna Peter Bengtsson och Maggan var upptagna med att vinna pris fick Birgitta Persson och Anna-Lena Karlsson ta ton i stället. Bild: Henrik Williamsson

– Vi sa bara till Maggan och Peter att ”nu följer ni med här i bilen”. De förstod inte vart vi skulle. Sen när alla hoppade ur limousinen hemma hos Kristian sjöng jag och Anna-Lena deras låt, säger offensiva Laholms ordförande Birgitta Persson efter utdelningen.

En rörd Kristian Nilsson fällde till och med en tår i direktsändning, när han själv fick läsa upp prismotiveringen.

– Jag är faktiskt väldigt blödig, och det har blivit värre med åren. Men det skäms jag inte för, sade han efteråt.

Sist av allt på fredagen utsågs vinnaren i den kanske tyngsta priskategorin, Årets företag.

Priset gick till Expendo AB, som med islänningen Gudjon Halldorsson i spetsen har skapat ett nytt samhälle i Allarp. Prisvinnaren har på grund av pandemin inte varit i Sverige på länge, men fick delta i utdelningen via videolänk från Island.

LÄS MER: Axel och Martin fick årets första Guldkvällen-pris

LÄS MER: De kan vinna pris på Guldkvällen

LÄS MER: HP direktsänder från Guldkvällen

LÄS MER: Guldkvällen går från höst till vår

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här