Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kun-chefen Andreas Meimermondt och bun-chefen Richard Mortenlind är rörande överens om att ett gemensamt skolkontor inte är något för Laholm att satsa på just nu.
Kun-chefen Andreas Meimermondt och bun-chefen Richard Mortenlind är rörande överens om att ett gemensamt skolkontor inte är något för Laholm att satsa på just nu.

Grundskola och gymnasium vill inte slå sina påsar ihop

Lägg över alla skolformer i Laholm till ett enda skolkontor. Den idén har kommunen nu prövat – och förkastat. Bättre att behålla dagens lösning, tycker de båda berörda nämnderna.

Barn- och ungdomsnämnden (bun) har ansvar för förskola och grundskola. Kultur- och utvecklingsnämnden (kun) svarar för gymnasieskolan och vuxenutbildningen.

Så har det varit i Laholms kommun sedan 2011. Och så kommer det av allt att döma att förbli.

I fjol sade nämligen kommunstyrelsen åt bun och kun att tillsammans utreda frågan om att skapa ett gemensamt skolkontor för att ha hand om alla utbildningsformer.

Det har nämndernas verksamhetschefer nu gjort. Både kun-chefen Andreas Meimermondt och utbildningschef Richard Mortenlind ger tummen ner till idén.

Gemensamt skolkontor skulle bli dyrt

De har kommit fram till att ett gemensamt skolkontor skulle behöva bli ett slags leverantör av utbildningstjänster och att bun och kun då skulle få köpa dessa tjänster.

Bland annat hade ett nytt skolkontor behövt flera nya chefstjänster till en kostnad av cirka en miljon kronor. ”Effekten överstiger inte den ökade kostnaden”, är slutsatsen.

Cheferna skriver visserligen att ”på sikt kan det finnas fördelar med att placera samtlig utbildningsverksamhet under en och samma huvudman/nämnd”, men tycker i nuläget att det är bättre att behålla och utveckla det nuvarande samarbetet mellan nämnderna.

Politikerna i såväl bun och kun håller med. Vid sina senaste sammanträden har båda nämnderna beslutat rekommendera att kommunstyrelsen kastar förslaget i papperskorgen. Eller ”lägger det till handlingarna”, som det mer formellt heter.

– Just för tillfället, när vi redan nu håller på med en ganska stor förändring för att konstruera ett samhällsbyggnadskontor, lämnar vi det här utan åtgärd, säger buns ordförande Åke Hantoft (C).

– Därmed inte sagt att det här inte kan lyftas upp någon gång framöver. Det vet man aldrig. Men det handlar en hel del om tajmning, tillägger han.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!