Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trots grannarnas protester får Nya Skottorps gris nu länsstyrelsens tillstånd till en stor utökning av svinfarmen. Men miljövillkoren i tillståndet får grisbonden Peter Kjær Knudsen att baxna.
Trots grannarnas protester får Nya Skottorps gris nu länsstyrelsens tillstånd till en stor utökning av svinfarmen. Men miljövillkoren i tillståndet får grisbonden Peter Kjær Knudsen att baxna.

Grisfarm får utöka – men segern har besk eftersmak

Nya Skottorps gris får visserligen tillstånd till sin omdebatterade utvidgning av svingården. Men grisbonden Peter Kjær Knudsen är ändå mycket missnöjd.
– Kraven är inte möjliga att uppfylla, säger han.

Nya Skottorps gris vill bygga nytt på gården Nya Skottorp. I dag finns där knappt tusen suggor. Bolaget vill få plats med dubbelt så många suggor och bygga nya stallar för smågrisar och slaktsvin.

LÄS MER: Grannar tar strid mot grisfarm som vill växa

LÄS MER: Kontroversiell svinfarm nobbas av domstol

Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation sade för ett par veckor sedan ja till planerna för andra gången. Men det nya tillståndet är förenat med hårda miljövillkor.

Ett av kraven gäller att minimera ammoniakutsläppen. Det kan göras med åtgärder som kylning av gödselrännor och inblandning av lermineral i gödseln.

Myndigheten kräver reningsanläggning i svinstallarna

Länsstyrelsen kräver att gården ska använda ”bästa möjliga teknik” och att Nya Skottorps gris också ska ha en reningsanläggning för ammoniak.

Bolaget ansåg redan i sin ansökan att ett sådant krav var ekonomiskt orimligt. Vinsten per gris skulle minska från 37 kronor till 7 kronor.

Länsstyrelsen har ifrågasatt uträkningen och själv kommit fram till att kostnaden för att rena ammoniak skulle ligga på cirka en tia per gris, ”vilket delegationen bedömer vara rimligt”.

Peter Kjær Knudsen, dansk grisbonde som bland annat driver Nya Skottorp utanför Laholm.
Peter Kjær Knudsen, dansk grisbonde som bland annat driver Nya Skottorp utanför Laholm.

Det här gör att grisfarmaren Peter Kjær Knudsen är allt annat än nöjd, fastän han fått tillstånd till sin utökning.

– Om det fortsatt ska finnas husdjursproduktion i Sverige måste man ställa krav som är hanterbara. De här kraven är inte möjliga att uppfylla säger han.

– Som jag läser det måste vi ha kylning även i existerande stallar. Då behövs slangar ner i betonggolven. Det är omöjligt, då måste vi ta bort alla stallar och bygga upp dem på nytt.

”Vi måste agera”

Peter Kjær Knudsen vänder sig också mot krav på bästa möjliga teknik och jämför med sitt hemland.

– Vem bestämmer vilken teknologi som är verksam? I Danmark har vi en lista med tekniker där miljöstyrelsen beslutar vilka teknologier som ska vara med.

Knudsen har ännu inte bestämt hur han ska gå vidare med ärendet. Men, säger han:

– Vi måste agera. Om vi accepterar det här kommer det att gälla för alla som vill bygga i Sverige i framtiden. Det blir omöjligt.

Samtidigt vässar grannarna, som redan från början varit emot utökningen, sina juridiska knivar.

– Jag har redan överklagat tillståndet, och kommer att börja skriva på mitt överklagande i nästa vecka, säger grannarnas advokat Madeleine Lillienhöök.

Våren 2017 presenterade Nya Skottorps gris AB sina planer på en fördubbling av grisproduktionen på gården Nya Skottorp.

Utökningen väckte redan från början stora protester i närområdet. 2018 fick bolaget länsstyrelsens tillstånd att gå vidare med planerna, men grannarna överklagade till mark- och miljödomstolen.

Domstolen rev i fjol upp tillståndet. Framför allt var rätten missnöjd med de förhöjda ammoniakutsläppen, lukten från gödselhanteringen och de ökade transporterna.

Ärendet skickades tillbaka till länsstyrelsen. Nyligen gav länsstyrelsen återigen tillstånd till utökningen, men nu med skärpta villkor för utsläppen.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!