Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Plommonet 6. Kyrkan vill riva huset och införliva fastigheten med kyrkogården för att bland annat få plats med materiel och maskiner. Men grannarna gillar inte alls idén. Bild: Kenny Hjälte/Arkiv
Plommonet 6. Kyrkan vill riva huset och införliva fastigheten med kyrkogården för att bland annat få plats med materiel och maskiner. Men grannarna gillar inte alls idén. Bild: Kenny Hjälte/Arkiv

Grannar vill bevara huset vid kyrkogården

Kyrkan vill riva huset på Allévägen 9 i Laholm. Men grannarna protesterar. ”Området ska bevaras i den form det är nu”, skriver de.

Plommonet 6 heter fastigheten som Svenska kyrkan har köpt. Tomten ligger på Allévägen 9, intill kyrkogården.

Kyrkans tanke är att ändra detaljplanen från bostäder till begravningsändamål, riva huset och bygga bland annat förråd och lager på den 6 550 kvadratmeter stora tomten.

Förslaget till ny detaljplan har varit ute på samråd. De flesta av de som tillfrågats - bland annat kommunala nämnder, räddningstjänst, SHK och Region Halland – har inte haft några större invändningar. Inte ens Kulturmiljö Halland har förordat att låta det nuvarande huset stå kvar.

Grannarna vill ha bostadshuset kvar

Men en rad grannar har protesterat. De gillar inte att 1920-talshuset rivs.

”Området, en del av det som kallas Värnen, är att betrakta som en kulturmiljö”, skriver de.

Grannarna anser att sådant som maskinhall, deponi, avfallshantering och stora parkeringsytor skulle avvika från resten av området. De menar också att trafiken kommer att bli farligare och att det är fel att hårdbelägga fler ytor.

Kyrkan borde enligt grannarna titta på andra alternativ, exempelvis att disponera om sina befintliga ytor eller ”göra en mindre ytmässig utökning så att man kan bevara hus och uthus på Plommonet 6, som även fortsättningsvis bör vara planlagd och användas som bostad”, som de uttrycker det.

Sex par som äger fastigheter på Allévägen och Ringvägen har undertecknat skrivelsen.

På kommunen pågår nu arbetet med att sammanställa alla synpunkter inför granskningen som är nästa steg i processen.

LÄS MER: Utökning av kyrkogården i Laholm blir inte av

LÄS MER: Kyrkan vill ha nya gravar på grönyta

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här