Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Grannar sätter käppar i hjulet för nya toaletter på stranden

Det blir inga nya offentliga toaletter på Mellbystrands populäraste badstrand i sommar. De närmaste grannarna gillar inte utsikten. Nu ska bygglovet prövas av länsstyrelsen.

Laholms kommun vill göra havsstranden attraktivare för besökare och planerar inför årets badsäsong att att bygga nya servicebyggnader vid de tre viktigaste nedfarterna.

Tre likadana toalettbyggnader för sammanlagt 4,5 miljoner kronor har fått bygglov på Birger Pers väg och Kolonivägen i Mellbystrand och Stora Strandvägen i Skummeslövsstrand.

Toalettkö stör sommarstugan

Men ett överklagande sätter käppar i hjulet för toaletterna i norra Mellbystrand, där besökstrycket brukar vara allra störst.

– Det är synd att det är överklagat. Det är ett allmänt intresse. Vi vill gärna förbättra servicen längs stranden och Birger Pers väg är en viktig huvudentré, säger Anne van Hirtum, stadsträdgårdsmästare på Laholms kommun.

Bygglovet har överklagats av grannparet som äger ett fritidshus mittemot. De hävdar att placeringen av den nya toalettbyggnaden och dess besökare kommer att störa deras fastighet och sänka fastighetsvärdet.

”En lämpligare placering av toalettbyggnaden är på den plats norr om, där det nu finns en toalett, som skall rivas”, skriver paret och kräver att länsstyrelsen river upp kommunens beslut.

”Vi har vägt för och emot”

Grannarna hävdar också att toaletthuset hamnar för nära räddningsvägen, att det innebär ett onödigt ingrepp i det känsliga dynområdet, att underlaget är otydligt och att bygglovet avviker från gällande detaljplan.

Laholms kommun tillbakavisar invändningarna.

– Det är vår roll att bedöma enskilda och allmänna intressen. Vi har vägt för och emot och har landat i att den här platsen är en acceptabel placering, säger Charlotta Hansson, enhetschef för kommunens byggnadsenhet.

Nu ska länsstyrelsen pröva toalettbygglovet. Kommunen har färsk erfarenhet av att det kan ta flera år.

– Toaletten vid Lugnarohögen i Hasslöv överklagades 2021 och den fick vi positivt svar på häromveckan. Jag har sagt till driftenheten att det inte är jättegoda utsikter till att kunna etablera till sommaren, säger Charlotta Hansson.

Den gamla toalettbyggnaden är sliten och ska bytas ut. ”Vi får ha kvar den så länge. Det är mycket folk vid Birger Pers väg”, säger Anne van Hirtum på Laholms kommun. Bild: Jonatan Gernes
Den gamla toalettbyggnaden är sliten och ska bytas ut. ”Vi får ha kvar den så länge. Det är mycket folk vid Birger Pers väg”, säger Anne van Hirtum på Laholms kommun. Bild: Jonatan Gernes

Gamla toaletter står kvar

Anne van Hirtum har redan gett upp om att kunna byta ut de gamla nedslitna strandtoaletterna i norra Mellbystrand den här säsongen.

– Vi kan inte bygga i år. Det tar alltid lång tid när det är överklagat och vi måste avvakta länsstyrelsens besked.

Går det att flytta toaletterna så som grannarna vill?

– Nej, vi måste hålla oss till ytan som är bestämd i detaljplanen.

De två andra servicebyggnaderna ser däremot ut att komma på plats inför sommaren. Varje enhet innehåller fyra vanliga toaletter och en handikapptoalett. På fasaden finns utomhusdusch, vattenutkastare och cykelpump.

LÄS OCKSÅ: Muggiga strandtoaletter byts ut mot moderna miljonbyggen

LÄS OCKSÅ: ”Vidriga skithus” tycker strandbesökare

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!