Hotellbyggnaden skymmer utblicken mot havet, anser grannparet som har överklagat kommunfullmäktiges beslut att anta detaljplanen.
Hotellbyggnaden skymmer utblicken mot havet, anser grannparet som har överklagat kommunfullmäktiges beslut att anta detaljplanen. Bild: Krook & Tjäder

Grannar överklagar spa-hotellet till miljödomstolen

Hotellplanen i Mellbystrand ska prövas rättsligt. Hotellet skymmer utblicken mot havet, skriver grannar som vill att miljödomstolen river upp detaljplanen.

ANNONS
LocationMellbystrand||

Hotellplanen klubbades av kommunfullmäktige 23 juni. Planen gör det möjligt att bygga ett fem våningar högt hotell med över 100 rum på platsen som brukar kallas Färes parkering vid sanddynerna i änden av Birger Pers väg.

LÄS MER:Hotell vid stranden klubbat – utan klar entreprenör

LÄS MER:Länsstyrelsen ger grönt ljus till hotell vid stranden

Nu har ett par som bor på andra sidan vägen mittemot det planerade spa-hotellet överklagat beslutet till mark- och miljödomstolen i Vänersborg.

Paret tycker att detaljplanen innebär så betydande olägenheter för de närboende att den ska upphävas.

Påverkar landskapsbilden

”Inte bara landskapsbilden utan även närområdet påverkas på ett betydande sätt”, skriver grannarna och kallar den 25,5 meter höga hotellbyggnaden för ”ett främmande inslag vid strandområdet”. Villaområdet består i övrigt av en och en och en halvplanshus.

ANNONS

Dessutom kommer hotellet att begränsa utblicken mot havet och skugga deras uteplats under sommarmånaderna maj till augusti.

Grannarna invänder också mot att det saknas en miljökonsekvensbeskrivning. I den borde påverkan på riksintressena för friluftsliv och naturvård utredas, liksom stigande havsnivå och erosion, anser de.

380 sidor utredningar

Kommunrådet Erling Cronqvist (C) säger att det var väntat att hotellplanen skulle överklagas.

– Det räknade vi med. Den enda betydelsen jag tror att det får är att det tar mer tid, säger han.

Cronqvist tror att detaljplanen kommer att godkännas.

– Man kan aldrig veta 100 procent säkert, men vi har länsstyrelsen med oss efter att vi flyttat in hotellet från dynerna. Vi har 380 sidor med utredningar. Jag tycker att detta är riktigt genomarbetat, och både hoppas och tror att vi får gehör, säger kommunrådet.

LÄS MER:Spolad toalett banar väg för hotell vid stranden

LÄS MER:Spa-hotell får utsikt mot havet

ANNONS