Granbarkborren inte det enda hotet mot skogen

Granbarkborrens härjningar är inte lika påtagliga här som i östra delar av landet. Men Skogsstyrelsen tycker inte att markägare ska ligga på latsidan för det, det finns gott om skadegörare i skogen.

ANNONS
LocationLaholm||

Nyligen kom uppgiften att granbarkborren gått in i en andra svärmning även i år. Det lilla krypet orsakar stora ekonomiska kostnader för skogsbruket och sänker virkesvärdet. Men i Halland är utbrotten jämförelsevis skonsamma – för närvarande.

– Det är relativt lugnt, men ett större utbrott kan vara en varm sommar bort. Man ska självklart fortsätta hålla koll på sin granskog, samtidigt kan man se över sina föryngringar men även bok och tallskogen, säger Mats Carlén, regional skogsskadesamordnare på Skogsstyrelsen.

Bokskogen ansträngd på platser i länet

Bland annat har en del bestånd av bok sett dassiga ut i år, med döda grenar i kronan eller tidigt gulnande blad och hastig lövfällning. Något som kan komma sig av två intensiva ollonår som tärt på trädens krafter kombinerat med torrsommaren 2018 och årets vårfrost.

ANNONS

– Mycket av våra bokskogar är avsatt för naturvård, där den bara blir ett år äldre hela tiden. Har man den för produktion är det värt att se över skogen, säger han.

Mats Carlén nämner även algsvampen Phytophthora, som troligtvis kommit hit genom internationell växthandel, som ett hot mot bokskogen när klimatet förändras.

Första angreppet på tall skedde i Våxtorp

I Våxtorp dök den skarptandade barkborren upp för två år sedan. En skadegörare på tall som annars håller till norr om dalälven.

– Större angrepp är på 30 till 40 träd. Det är inget katastrofläge. Insekten slår in högt upp i kronan, ovanför angreppet dör trädet och den drar in blånadssvamp i trädet och förstör virket. Det är trist, tallen behöver inte fler fiender, säger Mats Carlén.

Vid föryngringar av gran tycker han att skogsägare behöver vara vakna för angrepp av snytbaggar. Små baggar som doftar sig till hyggen och äter upp barken på granplantorna, så att plantan dör.

– Man ska inte tro att det är klart när hygget är färdigplanterat, även om gran oftast är lättskött. Snytbaggen kan i vissa områden vara skonsam och i andra är det kopiöst många. En markberedning är definitivt välinvesterade pengar, det kan rädda en del av plantorna vid angrepp, säger Carlén.

ANNONS

Flera orsaker till att granplantor dör

Utöver det med ytterligare skadegörare, förutom viltbetningen och rötsvamp, finns vivlar och granbastborren som ger sig på plantrötter. Sammantaget kan det låta totalbedrövligt att försöka får upp ett rakt träd.

– Så farligt är det inte, men man ska vara uppmärksam på problemen, säger Mats Carlén.

LÄS MER:Kritiska skador på skogen: ”Viltstam måste minskas”

LÄS MER:Oroande utveckling när granbarkborrarna ökar

ANNONS