Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Domarna i va-bråket spretar åt båda hållen. LBVA hade önskat bättre vägledning för den fortsatta utbyggnaden av dagvattenledningarna vid kusten.

Gräva dagvatten vid kusten tar 20 år till

Dagvattenutbyggnaden i Mellbystrand och Skummeslövsstrand kommer att fortsätta till omkring år 2036. Laholmsbuktens va är besviken på domarna som nu kommer i va-bråket vid kusten. – Vi vill göra rätt från början, men det här ger ingen vägledning, säger verksamhetschefen Jan-Åke Hansson.

Mark- och miljööverdomstolen har fått upp ångan i jätteärendet med 42 olika mål. Det är så många fastighetsägare som är kvar i den flera år gamla striden om dagvattenräkningarna vid kusten.

De senaste veckorna har det kommit ett 20-tal domar. Frågan är om husägarna ska betala hela fakturorna – på omkring 40 000 kronor per tomt – eller inte.

Utslagen spretar åt båda hållen.

– Vi sitter och kliar oss i huvudet. Vi måste skanna in alla domar och se om vi kan hitta ett mönster, säger Jan-Åke Hansson, tillförordnad verksamhetschef för Laholmsbuktens va (LBVA) när HP ringer upp första gången.

En vecka senare har bilden klarnat något.

– Det verkar som att i de fall domstolen har sett båda våra brev till fastighetsägarna har vi fått rätt, men de har inte funnits med i alla beslutsunderlag, utan bara där fastighetsägaren själv skickat in breven, säger Jan-Åke Hansson.

Den springande punkten för om husägarna ska anses betalningsskyldiga är om de blev informerade på rätt sätt.

Första instansen kom fram till att alla de som överklagat sina fakturor skulle få tillbaka en del av beloppet, som gällde dagvatten gata, på grund av att informationen varit otydlig.

LBVA valde att överklaga.

– Det här är jätteviktigt för oss. Vi ska göra ett enormt stort arbete ute vid kusten och vill att det ska bli rätt från början. Det tar alldeles för mycket tid och kraft att reda ut i efterhand om det blir fel. Men de här domarna ger tyvärr inte den vägledning vi var ute efter, säger Jan-Åke Hansson.

LBVA, som är Laholms och Halmstads gemensamma kommunala va-förvaltning, överväger nu tillsammans med sina jurister om man ska begära prövningstillstånd hos Högsta domstolen (HD). 

Men utsikterna att få en ny prövning är små. HD tar bara upp mellan 2 och 3 procent av alla mål.

Jan-Åke Hansson tycker att frågan är principiellt viktig. Dagvattenutbyggnaden vid kusten är långt i från färdig. Det blir inte förrän om cirka 20 år med nuvarande planerade utbyggnadstakt.

– Vi tänker lägga ungefär åtta månader om året nere i Mellbystrand och Skummeslövsstrand för utbyggnad och förnyelse. Vi gör uppehåll för vinter och för att inte kollidera när det är som mest boende på sommaren.

– Det arbetet kommer att rulla på i många år framåt, vi pratar mer än tio och troligtvis tjugo år också, säger Jan-Åke Hansson.

Grävningar i gatorna ska göras tillsammans med gatuavdelningen på Laholms kommun. Den kopplas till huvudmannaskaputredningen, om kommunen ska ta över ansvaret för gatorna.

– Vi ska göra en prioritering som både gynnar utbyggnad av bredband, gatubelysning och standard på vägar och samtidigt dagvattnet, säger Jan-Åke Hansson.

Först ut blir området kring Birger Pers väg, med start i början av nästa år.

– Vi vet att behovet finns där. Vi har gjort intervjuer och vi har sett hur det står under vatten, men vi saknar som sagt den här vägledningen, säger Jan-Åke Hansson.

Läs även: Markägare fick tillbaka dagvattenpengar

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!