<strong>Torrt.</strong> En digivande sugga försöker förgäves dricka ur en torrlagd vattennippel på Gottfridssons gård. Nu har C-politikern djurförbud.
Torrt. En digivande sugga försöker förgäves dricka ur en torrlagd vattennippel på Gottfridssons gård. Nu har C-politikern djurförbud.

Gottfridsson (C) föll i rätten om djurförbud

Kommunfullmäktiges ordförande i Laholm Roland Gottfridsson (C) slipper inte djurförbud. Förvaltningsrätten ger länsstyrelsen rätt.

ANNONS
|

Två månader har gått sedan länsstyrelsen belade politikern och grisbonden Roland Gottfridsson med ett förbud att ha hand om klövbärande djur.

Bakgrunden var de brister i djurhållningen som myndigheten flera gånger slagit ner på de senaste åren.

Bland annat gällde det brist på vatten och foder, att magra och sjuka grisar fanns i smutsiga stallar och trasiga boxar, att får utfodrats med grismat och att unga kvigor hölls tillsammans med avelstjur.

Gottfridsson överklagade djurförbudet till förvaltningsrätten. Inför domstolen lade han fram en avvecklingsplan för grisgården i Ysby, som haft cirka 1 200 grisar. Han ville få fram till den 1 maj på sig för att göra sig av med samtliga djur.

ANNONS

Förvaltningsrätten meddelade sin dom på fredagen. Djurförbudet står fast. Men Roland Gottfridsson får en viss frist med att avyttra sina sista slaktsvin. Dessa ska enligt domen vara borta den 21 april.

Länsstyrelsen ville ha den 31 mars som tidsgräns för slaktsvinen.

Gottfridsson har menat att han borde slippa djurförbud då han försökt rätta till bristerna. Han har också påtalat att en generationsväxling på gården försvåras om han inte ens får sköta andras djur.

Men domstolen anser att han ”allvarligt försummat tillsynen och vården av djuren” och att han ”visat en påtaglig brist på respekt för djuren”.

Då djurhållningen varit bristfällig en längre tid ”är det inte uppenbart att ett upprepande inte kommer att ske” skriver förvaltningsrätten och avslutar med att länsstyrelsen haft fog för sitt beslut om djurförbud.

HP har inte nått Roland Gottfridsson.

ANNONS