GMO-hybridasp. Att asp används i forskningen beror på att den här lätt att förändra genetiskt och växer snabbt. I Våxtorp växer omkring fyra hektar genmanipulerade hybridaspar.
GMO-hybridasp. Att asp används i forskningen beror på att den här lätt att förändra genetiskt och växer snabbt. I Våxtorp växer omkring fyra hektar genmanipulerade hybridaspar.

GMO-träd – farliga eller inte?

Efter lokala protester mot genmanipulerade aspar i Våxtorp bjuder skogsforskarna nu in allmänheten till Europas största fältförsök av GMO-träd.

ANNONS
|

Efter en insändare i HP började forskarna bakom försöksodlingarna i Våxtorp att fundera över hur de skulle hantera kritiken.

Miljödebattörer, bland annat lokala kommunpolitiker som Lena Angviken (MP) och Susanne Gerstenberg (V), krävde i insändaren att GMO-försöken stoppas

Nu svarar forskarna med att i morgon kväll öppna anläggningen för en visning för allmänheten.

Stefan Jansson, skogsprofessor vid Umeå universitet och medlem i Svenska vetenskapsakademien, kommer att vara där och prata om försöken.

Han tycker att GMO inte är konstigare än att förädla genom korsbefruktning som skett i årtusenden inom såväl växt- som djurriket.

–Men lagstiftningarna i Europa utgår från att genförändring är jättefarligt. Inledningsvis sade man att innan vi har forskat på det här måste vi vara försiktiga. Men nu har vi forskat på det i 20 år. Inom vetenskapssamhället är vi rätt överens om att det inte finns några risker. Miljörörelsen har också börjat vända, säger han.

ANNONS

Svenska naturskyddsföreningen antog i fjol en ny GMO-policy.

Föreningen omfamnar inte direkt genmanipulation, men fördömer den inte heller, utan menar att risker och nytta måste bedömas för varje enskild GMO-produkt.

Susanne Gerstenberg, miljöskribent och politiker i Laholm, är övertygad GMO-motståndare och emot försöken i Våxtorp.

Det bygger hon bland annat på kontakter med den tyska skogsprofessorn Lutz Fähser.

–I traditionell förädling genom pollinering ändrar man anlagen på den naturliga vägen. Det är också så naturen själv har utvecklats sedan istiden, säger Susanne Gerstenberg.

Genmanipulerade träd kan inte föröka sig själva, skriver hon i insändaren. Efter en generation riskerar skogen att dö, menar hon efter information från Lutz Fähser.

Helt fel, invänder den svenska auktoriteten på området, Stefan Jansson.

– Om ett träd blommar kan det föryngra sig. Det är ingen skillnad på hur trädet har förädlats, säger han.

Vidare invänder Gerstenberg att företag genom patent kan få ensamrätt på genmanipulerade träd.

– Den som odlar träden blir slav under storbolagen, säger hon.

Stefan Jansson ser ingen större skillnad mot i dag.

–Även till dagens förädlade växter finns det i de flesta fall någon som äger rätten att sälja dem. Men som konsument märker du inte av det när du köper din fröpåse eller planta från en återförsäljare, säger han.

ANNONS

I USA har det dock uppstått en juridisk situation inom majsodling där ett företag i det närmaste monopolställning och förbjuder lantbrukare att ta utsäde till nästa års sådd från deras patenterade GMO-majs.

De måste köpa nya fröer varje år av företaget.

– Det tror jag bara kan uppstå om du håller på med ettåriga grödor. I en skog blir det omöjligt att hävda att träden inte får föryngra sig. Vem skulle kunna ha kontroll på det. Dessutom har vi en annan patentlagstiftning än i USA, vilket gör att vi inte skulle kunna få den situationen här, säger Stefan Jansson.

GMO-försöken på gamla plantskolan i Våxtorp startade redan 2010. I dag ingår drygt fyra hektar i olika GMO-forskning.

Det är hybridaspar som odlas, eftersom att det är ett träd som är snabbväxande och enkelt att forska på. Men forskningsrönen kan sedan överföras till andra trädarter.

Forskningen bedrivs av Umeå universitet, Sveriges lantbruksuniversitet och företaget Swetree Technologies.

Det är inte tillåtet att plantera ut GMO-växter i naturen. Men här har Jordbruksverket gett särskilt tillstånd. Fälten ska bland annat ha skyddsavstånd från övrig vegetation och träden får inte gå i blom så att de riskerar att sprida sig.

ANNONS