En gammal glassburk och fem minuters arbete är allt som behövs. Hans Axelsson tycker att han har det bästa receptet för att få växterna att frodas utan att angripas av mördarsniglar.
En gammal glassburk och fem minuters arbete är allt som behövs. Hans Axelsson tycker att han har det bästa receptet för att få växterna att frodas utan att angripas av mördarsniglar. Bild: Henrik Williamsson

Glassburken – mördarsniglarnas skräck

Expertens råd gick inte hem hos Hans Axelsson i Mellbystrand. Han vill i stället slå ett slag för sin egentillverkade fälla som fångar mördarsniglar på löpande band.

ANNONS
LocationMellbystrand||

I förra veckan hade HP en artikel där snigelexperten Ted von Proschwitz berättade hur man tar kål på mördarsniglar i trädgården.

Ficklampa och halshuggnning medelst spade var den metod von Proschwitz rekommenderade.

Hans Axelsson i Mellbystrand avfärdar det som alldeles för besvärligt. I stället vill han tipsa om sitt egen knep.

En tom glassburk, ett träborr och en burk öl är vad som behövs.

– Jag använder ett 16 millimeter elektrikerborr. Det här tar bara fem minuter, säger 85-åringen och tillverkar raskt en fälla som han skänker till HP:s reporter.

Idén är att sniglarna nosar upp ölet i plastburken. Fastän hålen sitter fem centimeter över botten kravlar de självmant in genom dem och drunknar därinne.

ANNONS
Dahliorna får vara i fred sedan glassburken sattes på plats.
Dahliorna får vara i fred sedan glassburken sattes på plats. Bild: Henrik Williamsson

– Sniglarna höll på att äta upp mina dahlior. Jag tillverkade en fälla och trodde inte mina ögon morgonen därpå. Där var mer än 15 sniglar.

Nu får hans växter vara i fred.

– Det är spännande att vittja fällan på morgonen. Jag gjorde en fälla åt grannen och efter ett par dagar var burken full. Sniglarna går efter lukten, säger han.

Särskilt trycker han på att den odramatiska fångstmetoden gör att han inte riskerar att hugga sönder robotklipparens nedgrävda styrledning.

Vad använder du för öl?

– Äsch, det kvittar. Just nu kör jag med starköl. Jag hade några där datumet gått ut.

HP testar. Glassburksfällan gav resultat redan första natten hemma hos HP:s reporter.
HP testar. Glassburksfällan gav resultat redan första natten hemma hos HP:s reporter. Bild: Henrik Williamsson

Hur effektiv var då glassburksfällan? Jo, trots det torra vädret visade sig fem mördarsniglar ha lockats in i burken hemma i trädgården hos HP:s reporter. Burken får nog stå kvar ett tag.

LÄS MER:Expertens råd för att slippa en invasion av mördarsniglar: ”Bekämpa nu”

LÄS MER:Tidiga mördarsniglar lever farligt

ANNONS