Glatt gäng. Ingela Månsson avdelningschef, Ulf Mattsson verksamhetschef, Margaretha Bengtsson (M) ordförande i KUN och Lorentz Püscher (C).
Glatt gäng. Ingela Månsson avdelningschef, Ulf Mattsson verksamhetschef, Margaretha Bengtsson (M) ordförande i KUN och Lorentz Püscher (C).

Glada miner efter elevers framgångar

I jämförelser med andra gymnasieskolor tar Osbecksgymnasiet en ledande position för att föra elever genom skolan med godkända resultat och möjligheter att studera vidare.

ANNONS
|

I går presenterades SKL:s rapport för hur det går för eleverna i rikets gymnasieskolor. Ulf Mattsson, verksamhetschef för kultur- och utvecklingsverksamheten, hade fått ta del av statistiken tidigare och kunde bryta ut Laholm och jämföra med övriga halländska skolor och Båstad.

– Vi kan konstatera att våra ungdomar i dag är duktiga på att ta sig genom gymnasiet. Vi har lyft oss och resultatet delas in i tre kategorier där vi för det mesta ligger i den högsta, säger Ulf Mattsson.

Resultaten delas upp dels på skola och dels på elevernas hemort. I Laholm läser en del elever sin gymnasieutbildning hos privata aktörer och i andra kommuner.

ANNONS

– Vi har inte lika bra möjlighet att hjälpa och lyfta de elever som väljer andra utbildningar än Osbecksgymnasiet. Vi vill få bättre kontroll för att elever inte ska hamna i utanförskap, men en del av skolhuvudmännen som vi vänt oss till svarar inte. Det är trots att vi betalar en hög skolpeng till dem, säger Ingela Månsson, avdelningschef.

I dag är Osbecksgymnasiet i topp i hela landet och enligt statistiken går alla manliga elever igenom utbildningen med godkända betyg i trean. Ulf Mattson tog tillfället i akt och gjorde en tillbakablick som visade att det varit svarta och tunga nyhetsrubriker om Osbeck tidigare. Men tryckte på att de arbetat aktivt att vända trenden sedan 2011 och att de nu ser frukterna av arbetet. Ombyggnaden av skolan och satsningen på campus-tanken med en koppling till högre studier har varit en del av strategin.

Även de ansvariga politikerna var nöjda även om de betonade att det inte gällde att tackla av nu.

– Det är verkligen glädjande att vi ligger där vi gör i dag men vi ser att vi har sämre siffror för flickor på yrkesförberedande program och det fortsätter vi jobba med, säger Margaretha Bengtsson (M), ordförande i KUN.

ANNONS
ANNONS