Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunen vill spinna vidare på hälsotemat vid Glänningsjö och bereda vägen för ett nytt träningskomplex intill Korpplanen. Tanken är att kunna erbjuda riskis och svettis och Take care att flytta dit. Bild: Länsstyrelsen, Inge Henrikson, arkiv
Kommunen vill spinna vidare på hälsotemat vid Glänningsjö och bereda vägen för ett nytt träningskomplex intill Korpplanen. Tanken är att kunna erbjuda riskis och svettis och Take care att flytta dit. Bild: Länsstyrelsen, Inge Henrikson, arkiv

Glänningesjö kan bli ny hemvist för Friskis och svettis

Friskis och svettis lever på lånad tid på Nyby industriområde. Just nu tittar Laholms kommun på om det går att placera en ny träningsanläggning intill Korpplanen vid Glänningesjö.

Både föreningen Friskis och svettis och träningsföretaget Take care håller i dag till i lokaler på Industrigatan med tillfälligt bygglov. Om två år går tillståndet för träningsverksamhet i Vattenfabriken ut och kan inte förlängas fler gånger.

– Eftersom de troligtvis inte kan vara kvar på industriområdet vill vi försöka hitta någon annan plats för deras verksamhet, där vi skulle kunna erbjuda dem att bygga nya lokaler, säger Mikael Lennung, mark- och exploateringsstrateg på Laholms kommun.

Friskvårdsstråk

Kommunen har fastnat för området omkring fotbollsplanen Rabbit Ground vid Glänninge sjö, där Korpen och Frisbee Laholm håller till. Det populära rekreationsområdet ligger bra till mitt mellan Folkhälsocentrum och Glänninge park.

– Det är någon sorts friskvårdsstråk utmed 24:an med simhallen, Hälsans stig, Korpplanen och LFK:s anläggning på andra sidan sjön, som man kanske skulle bygga vidare på, säger Mikael Lennung.

Kommunens tanke är att utveckla platsen kring Korpplanen med fler träningsanläggningar. Fotboll och frisbee ska få finnas kvar. Bild: Jonatan Gernes, arkiv
Kommunens tanke är att utveckla platsen kring Korpplanen med fler träningsanläggningar. Fotboll och frisbee ska få finnas kvar. Bild: Jonatan Gernes, arkiv

Tankarna har luftats med de berörda, men det finns ännu inga beslut, avtal eller ens löften. Mikael Lennung är noga med att betona att allt är i ett tidigt skede.

Fornlämningar

Det första hindret på vägen är att det kan finnas fornlämningar i marken. I närheten har tidigare hittats lämningar av boplatser och en gård från yngre romersk järnålder.

Länsstyrelsen har krävt att det görs en arkeologisk utredning. Kulturmiljö Halland ska titta på det 28 hektar stora området före sommaren. Syftet är att ta reda på om det krävs större utgrävningar. Inledande prislapp: 125 000 kronor.

– Vad de hittar är en stor faktor för att kunna fortsätta diskussionerna. Hittar arkeologerna mycket saker i marken måste vi titta på ekonomin för att fortsätta, säger Mikael Lennung.

Området är inte planlagt. I översiktsplanen för 2030 är det utpekat som utbyggnadsområde för bebyggelse, bostäder och kontor.

Bygglov

För att komma i gång snabbt vill kommunen helst pröva träningsanläggningen med ett enkelt bygglov. En riktig detaljplan kan i så fall göras senare för hela området. Som kan ge fler möjligheter på idrottstemat.

– Vi vill spinna vidare på det här med friskvård, hälsa och idrott. Man skulle kunna titta på en idrottshall av något slag, till exempel en rackethall. Det är i de banorna vi tänker, men det här är väldigt trevande och inledande, säger Mikael Lennung.

LÄS MER: Friskis och svettis på Nyby för att stanna

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!