Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Glädje och förväntan på första dagen i fas 4

Klockan 14.00 skulle vaccineringen i fas 4 dra igång. Men då hade redan ett 20-tal personer fått sin spruta – ur smittskyddshänsyn.

– De ville inte att vi skulle stå här i kö så de släppte in när vi kom, säger Lars Tordsson som var först ut i den sista fasen.

Han är listad i Skummeslöv, men bor egentligen i Ängelholm. Därför fick han ändå möjlighet att boka tid i Halland. För att krångla till det ytterligare så tillhör Lars egentligen fas 3.

– Jag är i riskgrupp så jag kunde egentligen ha bokat mig tidigare men jag hade inte möjlighet, tyvärr. Men nu känns det skönt ha fått det gjort, säger Lars Tordsson som var på plats en halvtimme innan utsatt tid.

100 tillgängliga doser

Totalt fanns det möjlighet för drygt 100 personer att vaccinera sig på Strandängshälsan i Mellbystrand den här första dagen i den sista fasen.

En av de första som fick sprutan var Per Wulff. Han jobbar som sotare i kommunen och har under hela pandemin haft restriktioner med munskydd och handsprit som obligatoriska. På torsdagen drog han en lättnadens suck.

– Vi kan inte jobba hemifrån, man måste gå in i andra människors hem i mitt jobb och det kan vara svårt att hålla avstånd. Även om man gör sitt bästa för att skydda sig så känns det skönt nu när man fått första sprutan, säger han.

Hur var det att få själva sprutan?

– Det kändes ingenting. De sa att det kunde komma lite rodnad efteråt, men när jag fick den så märktes det knappt.

Under torsdagen fick patienterna Modernas vaccin, något de flesta HP pratade med inte hade några åsikter om. Istället uttrycktes en kollektiv glädje över att ha kunnat få en spruta, ordet ”äntligen” upprepades om och om igen. Men det fanns också en och annan i kön som hade tänkt på vilket fabrikat man skulle få.

– Jag har en närstående som fick en biverkning på ett vaccin, så det är klart att det hade spelat in vilket vaccin det än var, säger Anna Arnman.

Var det så att du tvekade på att boka dig för vaccin i och med din närståendes biverkningar?

– Nej, det är viktigt att vi alla kommer igång och tar sprutan tycker jag. Vi måste göra det både för att hjälpa oss själva men också för att hjälpa våra medmänniskor, säger Anna Arnman.

Efter sprutan väntade hon på bänken utanför när den obligatoriska kvarten skulle passera så att hon kunde åka igen. Där passade hon på att göra lite armrörelser.

– De sa att armen kunde bli lite stel, så jag försöker hålla den i gång, säger Anna samtidigt som hon böjer och sträcker armen.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här