Göstorps trivselförening vinnare av årets miljöpris

Göstorps trivselförenings arbete med att dra bort den invasiva arten skunkkalla ur Brostorpaån har redan belönats. Nu får de också kommunens årliga miljöprecis.

ANNONS
LocationGöstorp||

Vid årets sista kommunfullmäktige presenterades vinnarna av kommunens priser 2020. Årets miljöpris tilldelades den redan Floravårdspris-belönade Göstorps trivselförening.

Med anledning av restriktionerna under pandemin fick man se kommunråd Erling Cronqvist (c) räcka över prischeck i blommor på inspelad video från stadshuset. Trivselföreningens sekreterare, Jan Fagerholm, var på plats för att mottaga priset.

Priset motiveras med utgångspunkt i föreningens arbete med att dra den invasiva arten, skunkkalla, ur Brostorpaån.

– Det började 2019 med att vi samlades 40 personer vid ån för att dra skunkkalla. Vi skulle fortsätta så i år, men kunde inte samlas lika många så vi har fått åka dit lite var för sig, säger Jan Fagerholm.

ANNONS

Dit har de åkt i alla fall, och även om det är ett arbete som är svårt att helt slutföra har de enligt Fagerholm gjort mycket rätt.

– Det är ju svårt att få bort den helt. Rötterna går ner mellan stenarna så det gör det knepigt att få väck den, men vi tog den innan den fröade, för det är ju fröna som gör att den förökar sig.

I priset ingår en check på 10 000 kronor till föreningen, men den ser ut att gåt till annat än arbetet mot skunkkallan.

– Vi brukar ha en Göstorpsdag och det kunde vi inte heller ha i somras, så det blir nog att vi satsar på den. Vi är 220 medlemmar i föreningen som har del i det här priset – vilket är rätt så bra eftersom det bara bor omkring 200 i Göstorp, säger Jan Fagerholm.

ANNONS