Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De styrande partierna i Laholms kommun vill bara se och höra nyårsraketer på just nyårsafton, främst kring tolvslaget.  Bild: Robin Aron
De styrande partierna i Laholms kommun vill bara se och höra nyårsraketer på just nyårsafton, främst kring tolvslaget. Bild: Robin Aron

Fyrverkerier ska bara tillåtas på nyårsafton

Nu blir fyrverkerier ett rent nyårsnöje. Pyrotekniska varor ska förbjudas i Laholms kommun på alla andra tider än nyårsafton mellan klockan 22 och 01.

Slutsmällt på påskafton och valborgsmäss. Fritt fram på nyår bara under tre timmar kring tolvslaget i stället för nuvarande sju.

Bakom förslaget står Samverkan Laholm, de sex partierna som styr kommunen.

”Galenskap med smällare”

– Inom de olika partierna har vi fått påstötningar när det gäller den här galenskapen med alla smällare och fyrverkerier, som inte bara är på nyårsafton, säger Margareta Jonsson, gruppledare i Liberalerna.

Liberalernas gruppledare Margareta Jonsson har författat motionen om skärpta regler kring fyrverkerier i Laholms kommun. Hela det politiska styret i Samverkan Laholm står bakom. Bild: PeO Persson
Liberalernas gruppledare Margareta Jonsson har författat motionen om skärpta regler kring fyrverkerier i Laholms kommun. Hela det politiska styret i Samverkan Laholm står bakom. Bild: PeO Persson

För tolv år sedan låg hon bakom de nuvarande reglerna. Nu har hon fattat pennan igen för att få till en skärpning.

– Då var det otyg med väldigt mycket smällare. Veckorna före jul smällde det i tid och otid och ungdomar slängde smällare efter folk på trottoaren. Vi hade hundar som var fullständigt livrädda, säger hon.

Fyrverkerier sprider miljögifter

Vettskrämda hundar och människor som känner obehag förs fram som skäl även den här gången, men också miljön.

”Fyrverkerier sprider många miljögifter och de som använt pjäserna låter ofta resterna ligga kvar i naturen”, heter det i Samverkan Laholms gemensamma motion som har lämnats till kommunfullmäktige.

– Från tio på kvällen till klockan ett får man skjuta hur mycket fyrverkerier man vill. Det räcker, tycker vi. Det är då det är nyår och det blir enklare för alla att veta vad man har att rätta sig efter, säger Margareta Jonsson.

Hur ska det här efterlevas?

– Det är inte tal om att polisen ska ta sin dyrbara tid för att åka runt och sätta fast folk som smäller. Men om man kommer på någon som avfyrar fyrverkerier på en tid då man inte får, kan man med råg i ryggen säga till att det inte är tillåtet.

Ingen kommunal ljusshow

Smällare är förbjudna i Sverige. I juni 2019 förbjöds också användandet av raketer med styrpinne. Det har lett till att en del handlare helt har slutat att sälja fyrverkeripjäser.

På somliga håll har det traditionella nyårsfyrverkeriet ersatts av en kommunal ljusshow, men Samverkan Laholm tycker att de skulle bli orättvist i en kommun med så många utspridda tätorter.

Nu ska motionen beredas. Det är osäkert om de nya reglerna hinner klubbas före nyår 2020.

– Om det inte kommer till det här året, kan vi hoppas att det kommer till nästa, säger Margareta Jonsson.

Fakta: Fyrverkerier i Laholm

• Enligt de nuvarande reglerna i Laholms kommun, från 2008, krävs det tillstånd av polismyndigheten inom hela kommunen för att använda pyrotekniska varor under hela året med undantag för påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton från klockan 18.00 och därpå följande dag till klockan 01.00.

• Enligt det nya förslaget ska det vara tillåtet att använda pyrotekniska varor endast på nyårsafton och då mellan klockan 22.00 och dörpå följande dag klockan 01.00.

• Bakom det gemensamma förslaget från Samverkan Laholm står de sex partierna C, M, L, KD, MP och TP.

LÄS MER: Debatt om fyrverkeri tog fyr

LÄS MER: Vänstern vill skjuta kommunala raketer

LÄS MER: Hundägare vill förbjuda raketer på valborg och påsk

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här