Åke Hantoft (C), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Laholm, menar att det skulle bli alldeles för kostsamt att riva upp fyrakilometersregeln för skolskjuts.
Åke Hantoft (C), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Laholm, menar att det skulle bli alldeles för kostsamt att riva upp fyrakilometersregeln för skolskjuts. Bild: Johnny Samuelsson, Jonatan Gernes/arkiv

Fyrakilometersregel slår mot högstadieelever

Under höstterminen kommer elever från vissa delar av Skummeslövsstrand inte längre kunna ta skolbuss till Våxtorpsskolan. En förälder menar att beslutet är ogenomtänkt.

ANNONS
LocationVåxtorp, Skummeslövsstrand||

I en skrivelse till Laholms kommun menar föräldern att flera av högstadieeleverna i Skummeslövsstrand valde mellan att gå årskurserna 7-9 i Båstad eller i Våxtorp och att de valde det sistnämnda alternativet eftersom de fick skolskjuts dit.

Undantag tas bort

Nu väljer dock kommunen att ta bort den möjligheten för de högstadieelever som har mindre än fyra kilometer från hemmet till busshållplatsen i Skottorp.

– Det handlar i första hand om att Skummeslövsstrand är ett område som växer och antalet elever ökar. Tidigare har vi gett eleverna från Skummeslövsstrand som har haft mindre än fyra kilometer till busshållplatsen möjlighet att åka med eftersom det har funnits plats i bussen men inför höstterminen är det inte längre möjligt. Det finns helt enkelt inte plats i bussen, säger Åke Hantoft (C), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

ANNONS

”Kvarleva från 1990-talet”

Åke Hantoft menar att det tidigare har gjorts undantag för fyrakilometersregeln i Skummeslövsstrand.

– Det är en kvarleva från 1990-talet när det byggdes järnväg. När vi tittade närmare på frågan kom vi fram till att vi väljer att följa beslutet om fyra kilometer även för högstadieeleverna i Skummeslövsstrand. Alternativet hade annars varit att vi hade ändrat för samtliga elever i årskurs 7-9 och det hade inte varit ekonomiskt hållbart. Lika för alla måste gälla, säger han.

LÄS MER:Alla föräldrar måste ansöka om skolskjuts

LÄS MER:Kommunen får fel igen om skolskjuts

LÄS MER:Pojke påkörd när han steg av bussen – föraren avvek

ANNONS