Laholms fullmäktige sammanträder om knappt två veckor. Då behöver ledamöterna vara på plats. Först därefter kan det bli tal om att delta på distans.
Laholms fullmäktige sammanträder om knappt två veckor. Då behöver ledamöterna vara på plats. Först därefter kan det bli tal om att delta på distans. Bild: Jonatan Gernes

Fullmäktige ska få mötas virtuellt – men inte ännu

Politikerna vill nu att ledamöter ska kunna delta i kommunfullmäktiges möte på distans. Men för att säga ja till detta måste fullmäktige först träffas fysiskt.

ANNONS
|

Frågan har förstås väckts med anledning av coronakrisen. Nästa kommunfullmäktige är planerat till den 31 mars.

– Möjligheten att vara med på distans finns för nämnder, styrelser och bolag. Men inte i fullmäktiges reglemente, säger kommunrådet Erling Cronqvist (C).

Kommunstyrelsen sade på tisdagen ja till att skriva in möjligheten i fullmäktiges arbetsordning. Men den kommer inte att användas 31 mars.

– Vi har inte den tekniska lösningen på plats, säger Eric Semb (M).

Men även reglerna lägger hinder i vägen. Det räcker inte att kommunstyrelsen säger ja.

– Kommunfullmäktige själv måste själv också säga ja till förslaget. Det är bara fullmäktige själv som kan ändra i sin arbetsordning, säger fullmäktiges ordförande Jonas Hellsten (M).

ANNONS

Därför behöver de 41 ledamöterna träffas minst en gång fysiskt innan det kan bli tal om distansdeltagande.

– Den risken måste vi ta, säger Jonas Hellsten.

Som det ser ut just nu ska mötet den siste mars genomföras som planerat. Förutom distansfrågan finns andra ärenden som behöver ett raskt klubbslag. Däribland ett reservationsavtal som blir startskottet för att etablera butiker på Nyby industriområde.

– Revisorerna ska också dra sin utredning om upphandlingar. Det skulle de gjort redan i februari, säger Jonas Hellsten.

ANNONS