Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Fullmäktige flyttar till Osbeck – men S vill se helt digitalt möte

Kommunfullmäktige får en ny plats i november och december. I stället för teatern kommer årets två sista sammanträden att hållas i Osbecksgymnasiets aula.
– Senaste fullmäktigemötet tyckte jag att folk rörde sig lite för nära varandra och att det var lite för många, säger kommunfullmäktiges ordförande Jonas Hellsten (M).
Jonas Hellsten, Moderaterna Laholm.
Jonas Hellsten, kommunfulmäktiges ordförande (M). Bild: Jonatan Gernes

Efter att mötet i oktober upplevdes som trångt började man titta efter andra lösningar, enligt Jonas Hellsten.

– Då kläcktes idén med att vi möjligtvis skulle flytta till en större lokal och vi finner en lösning i aulan på Campus Osbeck.

S vill se digitalt fullmäktige

Flytten till Osbecksgymnasiet kommer inte en dag för tidigt enligt oppositionsrådet Kjell Henriksson (S). Han menar snarare att den borde kommit tidigare.

– Jag såg nu senast så var det inte alls coronasäkert. Det här är det enda alternativet för att ha det så coronasäkert som möjligt, säger han.

Henriksson, som själv avstått att delta i kommunfullmäktige då han följt rekommendationerna för de över 70 under coronapandemin, menar även att det hade varit bäst att hålla fullmäktigesammanträdet helt digitalt.

– SKR (Sveriges kommuner och regioner) måste fundera om med rekommendationerna för kommunerna. För jag menar att det finns ingen anledning att vi ska gå emot de allmänna rekommendationerna. Det vill säga, vi ska avstå från fysiska möten när vi har pågående smittspridning, säger han.

– De som behöver vara fysiskt närvarande är möjligtvis ordförande och sekreterare så att man kan föra anteckningarna. Men för övriga ledamöter finns ingen anledning att vara närvarande.

Vill undvika att beslut ifrågasätts

Men enligt Jonas Hellsten är det inte ett alternativ att ha ett helt digitalt kommunfullmäktige.

– Så har jag tolkat det svaret jag har fått när frågan har ställts tidigare ur en juridisk synpunkt, säger han och förklarar:

– Jag vill undvika att vi hamnar i en diskussion där laglighetsfrågan i beslutet kan ifrågasättas, utan att vi så långt som möjligt fattar lagliga beslut.

Hellsten uppmanar också allmänheten att inte besöka fullmäktigemötena i november och december. Kommunen jobbar också med frågan att kunna livesända kommunfullmäktige från gymnasiet likt man gjort i teatern, men enligt Jonas Hellsten är det inte helt säkert än om det går.

Tittar på lösningar för prisutdelning och uppträde

Dessutom jobbar kommunen med frågan hur decembers fullmäktige, där det delas ut flertalet priser och kulturskolan uppträder, ska genomföras på bästa sätt.

– Vi har bollat lite tankar kring hur vi kan undvika att vi blir för många även där. Ett alternativ har varit att vi exempelvis filmar hemma hos pristagaren när de får ta emot prischeck och blomma och att de dår hålla ett tacktal. Kulturskolan skulle mycket väl kunna genomföra sina presentationer på sin scen i stället för på Osbeck.

LÄS MER: Glest i bänkarna när makthavarna möts i coronatider

LÄS MER: Fullmäktige ställer in – men inte för corona

LÄS MER: Fullmäktige ställs in igen – sparar 25 000

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!