Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunfullmäktige i Laholm, som genomförs i Laholms teater.
Kommunfullmäktige burkar se ut så här, med en stor skara människor i teatern i Laholm. Men årets budgetfullmäktige kommer att genomföras digitalt, där presidiet och sekreterare sitter i Osbecksgymnasiets aula. Bild: Kenny Hjälte

Fullmäktige flyttar igen – budgeten fastställs digitalt

För lite över en vecka sedan flyttade Laholm fullmäktigemötet i november och december till Osbecksgymnasiet. Nu flyttar man mötet på tisdag, igen – och gör det helt digitalt.

Återigen är det coronapandemin som gör påtvingar ändringen.

– Vi genomför det genom att presidiet och sekreterare sitter i aulan på Osbeck. Övriga ledamöter är med digitalt via sina Ipads, säger Jonas Hellsten (M), fullmäktiges ordförande.

Ledamöter deltar via Teams

I förra veckan menade Hellsten att han helst inte ville ha ett digitalt fullmäktige. Nu har dock tekniken där samtliga 41 ledamöter kopplar upp sig via Teams, en videomötestjänst, prövats på plats. Det gör att Hellsten känner sig bekväm med att fullmäktige kan genomföras digitalt utan problem.

– Jag tror inte man blir lika debattvänlig när man sitter hemma vid köksbordet och debatterar som när man kan gå upp i en talarstol. Men jag kommer inte att begränsa någons anförande i tid och jag varken får eller vill döda debatten, säger Jonas Hellsten.

Ska säkerställa att varje röst kommer fram

Däremot ska det tekniska inte stå i vägen för att den demokratiska processen får sin gång.

– Vi får anpassa oss lite efter hur tekniken fungerar. Vi kommer innan fullmäktige gå igenom hur vi säkerställer att varje ledamots röst kommer fram fullt ut. Men det brinner inte i knutarna utan det hinner vi komma fram till en lämplig lösning innan tisdag, säger Jonas Hellsten.

– Vi kommer att ha med kommunjuristen på fullmäktige så att vi har torrt på fötterna hela tiden. Jag vill inte att man ska kunna komma i efterhand och säga att vi ska ta om budgetfullmäktige.

Budgetfullmäktige hålls nästa tisdag, den 24 november. Sedan tidigare har kommunen uppmanat allmänheten att inte besöka sammanträdet på grund av coronapandemin.

LÄS MER: Fullmäktige flyttar till Osbeck – men S vill se helt digitalt möte

LÄS MER: ”Stark budget” utmanas av opposition som vill spendera

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!