Tack för allt. Fryshuset som tjänat Ränneslövsborna sedan 50-talet är tömt och kylaggregatet stängt. Maskinist Kenneth Martinsson och frysföreningens ordförande Ove Bengtsson låser dörren.
Tack för allt. Fryshuset som tjänat Ränneslövsborna sedan 50-talet är tömt och kylaggregatet stängt. Maskinist Kenneth Martinsson och frysföreningens ordförande Ove Bengtsson låser dörren.

Frusen epok varade i 60 år

För första gången på sex decennier råder plusgrader i det gamla fryshuset i Ränneslöv. Facken är tömda på sitt innehåll och frysföreningen lägger nu ner sin verksamhet.

ANNONS
|

Året var 1953 när kylan kom till Ränneslöv, i form av det lilla andelsfryshuset på Kristineborgsvägen.

Som medlem i frysföreningen förfogade man över ett eller flera fack inne i huset, där man kunde stoppa in slaktköttet, resultatet från jakt- och fiskelyckan eller bärskörden.

Men åren gick, och de flesta skaffade egna frysboxar. Andelsfrysarna dog ut en efter en.

Utom i Ränneslöv, där man ända tills nu har hållit traditionen vid liv.

– Även nu på slutet hade vi minst 30 uthyrda fack, säger Ove Bengtsson, som är ordförande i frysföreningen.

Maskinisten Kenneth Martinsson har hållit kylan vid liv de senaste 25 åren, men nu har det blivit dags att avfrosta för gott.

ANNONS

– Vi tömde ut allt till den 1 januari. Tidvis har jag själv haft tre fack här, men nu har jag fått skaffa en extra frysbox i stället, säger han.

Anledningen till att epoken nu är över är helt enkelt kostnaderna.

Det gamla kylaggregatet, av märket Frigidaire, har hängt med ända sedan starten och uppvisat en enastående driftsäkerhet. Men även om maskinen funkar än hade den behövt bytas ut för att föreningen skulle kunna leva kvar.

– I styrelsen kom vi fram till att vi inte vågade köra aggregatet längre. Ett 20-tal medlemmar var intresserade av att betala en slant för att köpa ett nytt, men det hade inte blivit någon bra ekonomi. Därför blev beslutet att stänga ner anläggningen, säger Ove Bengtsson.

En egen frys hemma kan verka mer praktisk än att behöva gå till fryshuset. Men andelsfrysen hade sina fördelar. Som de fläktförsedda snabbfrysfacken.

– Det bästa var att färska varor kunde frysas in över en natt, mycket snabbare än i en vanlig frysbox, säger Ove Bengtsson.

– I de fläktarna är det väldigt bra skjuts. Med vindhastigheten blir det nog minus 80 grader, säger Kenneth Martinsson.

Nu är det i stället plusgrader i hela huset. Närmast antik is har tinat.

ANNONS

– Här har nog aldrig varit över noll grader. Möjligtvis någon timme i samband med avfrostning, säger Kenneth Martinsson.

Och det som göms i snö kommer upp i tö. Det märktes när facken tömdes.

– Det sista vi slängde var jordgubbar märkta 1971, säger Ove Bengtsson och skrattar.

Inte utan vemod avvecklar föreningen sig själv.

– När vi hotade att stänga fick vi faktiskt några nya medlemmar som tyckte att det var lite nostalgi. Jag tycker också att det hade varit trevligt att fortsätta, men nu har tidens tand gjort sitt, konstaterar frysföreningens siste ordförande.

I augusti 1953 bildades Ränneslövs andelsfrysförening. De första medlemmarna fick betala en engångssumma på 470 kronor för att huset skulle kunna byggas.

Maskineriet kom från Lundgrens kyl AB i Helsingborg. Aggregatet är amerikanskt och av fabrikatet Frigidaire, ett dotterbolag till General Motors.

Fryshuset utrustades med 43 hyrfack. Vissa rymde 200 liter, andra 100 liter.

I och med avvecklingen tillfaller byggnaden nuvarande fastighetsägaren. Föreningen tänker lämna all dokumentation till något historiskt arkiv.

ANNONS