Nya krafter. Föreningen Edenberga frivilliga brandkår har väckts ur dvalan. Den föryngrade styrelsen vill använda sin entusiasm till att skapa ett museum kring det historiska brandförsvaret i småbyarna. Mikael Lennartsson, Peter Lennartsson, Karin Sjöström, Bo Hartvigsson och Lasse Sjöström heter visionärerna.
Nya krafter. Föreningen Edenberga frivilliga brandkår har väckts ur dvalan. Den föryngrade styrelsen vill använda sin entusiasm till att skapa ett museum kring det historiska brandförsvaret i småbyarna. Mikael Lennartsson, Peter Lennartsson, Karin Sjöström, Bo Hartvigsson och Lasse Sjöström heter visionärerna.

Frivilligbrandkåren hålls vid liv i Laholm

Det är snart fyra decennier sedan Edenberga frivilliga brandkår gjorde sin senaste utryckning. Men kåren har aldrig dött. Nu vill yngre krafter blåsa liv i den 99-åriga brandstationen och förvandla den till ett museum.

ANNONS
|

Tornet på Edenberga brandstation reser sig fortfarande rött, stolt och högt. Men det var ett tag sedan byns brandmän gav sig ut på uppdrag.

– Jag tror att det var någon gång 1975 eller 1976, säger 23-årige Mikael Lennartsson som är nybliven ordförande i föreningen Edenberga frivilliga brandkår.

Efter att kåren slutade släcka bränder lade den sig i dvala. Föreningen levde vidare i tysthet. Ett årsmöte om året, mer var det inte.

Inte förrän i oktober förra året. Då fick Karin och Lasse Sjöström, som bor i huset intill stationen, överta föreningsböckerna.

Karin Sjöström fick bli sekreterare i den nya styrelsen. Mikael Lennartsson greppade ordförandeklubban och Bo Hartvigsson fick hand om klubbkassan.

ANNONS

– Det fanns en bankbok där inget hade hänt sedan 1963. Jag tog den till Nordea och det visade sig att pengarna fanns kvar. Från början var summan 300 kronor men med ränta på ränta blev det 800 kronor, säger Bo Hartvigsson.

Den nu kraftigt föryngrade styrelsen tycker att den har något riktigt fint att visa upp.

Brandstationen är från 1914 och den brandbil som står parkerad därinne är en Studebaker av årsmodell 1947. De vill rusta upp bilen och göra stationen till ett museum över det frivilliga brandväsendets historia.

– Allt bara står här och det vore synd att låta en sådan klenod försvinna. Detta är en av de få brandstationer som har både tornet och bilen kvar, säger Bo Hartvigsson.

Både han och Mikael Lennartsson är lastbilschaufförer. Ingen i styrelsen har någon bakgrund som brandman.

– Det skulle väl vara jag som är närmast. Alla mina morbröder var brandmän, säger Karin Sjöström.

Bristen på erfarenhet kompenseras av intresse och engagemang. Styrelsen har sökt ett kommunalt bidrag på drygt 67 000 kronor för att ställa i ordning stationshuset och renovera brandbilen.

– Vi behöver fixa motorn, laga bromsarna och skaffa nya däck. Det är framför allt det som krävs för att få bilen att rulla, säger Mikael Lennartsson.

ANNONS

Vad händer om kommunen inte vill ge några pengar?

– Då får vi förlita oss på att kunna hitta sponsorer. Eller se om det finns några andra bidrag att söka, säger Mikael Lennartsson.

– Förhoppningen är att vi ska vara klara 2014. Då fyller stationen 100 år, säger Bo Hartvigsson.

Förutom hus och bil förfogar Edenberga frivilliga brandkår över en hel del pinaler som borde glädja alla nostalgiker. Motoriserade brandsprutor från anno dazumal, brandmanskläder, hjälmar. För att inte tala om den handpumpade gasmasken för dåtidens rökdykare.

– Men den behöver nog kontrolleras. Det senaste tillsynsprotokollet är daterat 1933, skrattar Mikael Lennartsson.

ANNONS