Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Brandstationen är från 1914. Trävirket på slangtornet (som användes för att torka långa vattenslangar) har sett sina bästa dagar. Nu söker brandkåren pengar till renoveringen.
Brandstationen är från 1914. Trävirket på slangtornet (som användes för att torka långa vattenslangar) har sett sina bästa dagar. Nu söker brandkåren pengar till renoveringen.

Frivilliga brandkåren måste fixa tornet

Edenberga frivilliga brandkår måste nu göra en utryckning. Inte för att släcka någon brand, men för att rusta upp slangtornet på sin byggnadsminnesförklarade brandstation.

– Eftersom byggnaden är ett byggnadsminne är länsstyrelsen med och säger vad vi behöver göra. De tyckte att det var dags att byta panelen på tornet och fixa fönstren, säger eldsjälen Mikael Lennartsson i Edenberga frivilliga brandkår.

Föreningen hade varit vilande sedan 1970-talet men reste sig ur askan 2013 och bildade en ny styrelse med Mikael i spetsen. Två år senare hade entusiasterna lyckats göra brandstationen till ett officiellt byggnadsminne.

Renoveringen som nu behövs omfattar bland annat byte av tak, panelbrädor och målning. Dessutom ska fönster bytas, nytillverkas eller renoveras. Offerter har tagits in, och arbetet beräknas kosta 426 310 kronor.

Skralt i frivilliga brandkårens klubbkassa

Länsstyrelsen tar förmodligen den största delen av kostnaden, men även den egna insatsen på tio procent är mycket för en liten förening som bara har några få tusenlappar i kassan.

Brandkåren, som numera enbart ägnar sig åt att vårda brandstationen, har sökt 42 631 kronor i övrigt bidrag hos kommunen.

– Vi är beroende av stöd på något sätt. Kommunen är det första man vänder sig till, säger Mikael Lennartsson.

En annan möjlighet är att söka pengar från Laholms sparbanks nya utvecklingsstiftelse.

– Faller allt på plats räknar byggfirman med att kunna starta 1 juni, säger Mikael Lennartsson.

Brandstationen är ett museum, men på senare tid har det inte blivit mycket av visningarna.

Vill visa upp den gamla brandbilen för äldre

– Vi har haft krångel med vår brandbil, och sedan kom corona på det. Vi hoppas kunna ha öppet, om inte den här sommaren så nästa.

En idé föreningen haft är att åka ut och visa brandbilen, en Studebaker av 1947 års modell på Laholms äldreboenden.

– Den tanken finns fortfarande. Men nu får vi satsa på brandstationen först och främst, säger Mikael Lennartsson.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här