Fritt fram för bil på strand

Bilarna får vara kvar på stranden. Dyn­stugorna ska skyddas. Det är huvudpunkterna i kommunens plan för att ta kontroll över havsstranden.

ANNONS
|

Strandtrafikens vara eller icke vara. En fråga som för många laholmare är lika exi­stentiell som Hamlets. Under sommaren 2013 ska den äntligen få ett svar.

Bilkörning på stranden var förr en vanlig företeelse på många stränder i Sverige. I Laholm har sedvanan fortsatt.

Dels för att det saknas and­ra parkeringsmöjligheter för strandgäster, dels för att många laholmare och besökare uppskattat att ta bilen hela vägen ner till havet. Men på senare tid har strandtrafiken blivit allt mer ifrågasatt.

Nu finns ett förslag till detaljplan för havsstranden. Laholms kommun gör där bedömningen att det under högsäsong inte är möjligt att få plats med alla bilar vid kusten på annat sätt. En västlig gräns ska dras vid havskanten, en ostlig vid dynkanten. I övrigt lämnas områdena där det är tillåtet att köra på stranden oförändrade.

ANNONS

– De blir lika stora. Skillnaden är att till- och frånfarter blir färre. Teknik och service har redan stängt många och nu är det sju stycken som gäller, säger Laholms stadsarkitekt Lena Thore, som ligger bakom planförslaget.

På onsdag ska det presenteras för miljö- och byggnadsnämnden. Uppdraget kommer ursprungligen från politikerna i kommunstyrelsen.

– Det finns många frågor som man måste ta ställning till. Jag vill inte uttala mig innan vi har haft planen i nämnden. Det är många som inte har sett materialet ännu, säger Ove Bengtsson (C), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Strandplanen har delats in i två delar, en för Mellbystrand och en för Skummeslövsstrand.

– Det är meningen att kommunen ska överta huvudmannaskapet för hela stranden. Det beror på att vi vill ha en enhetlig skötsel och kanske kunna utveckla stranden med strandservice och liknande, säger Lena Thore om det övergripande syftet.

Dessutom ska dynstugorna få ett bättre skydd.

– Vi kommer att säkra dynstugorna genom att ge dem byggrätt. Det innebär att om det skulle hända någonting, om stugan blåser ner, brinner upp eller liknande, så får man bygga upp den igen. Men bara exakt likadan som den är i dag.

Byggrätten gäller inte påbyggnader. Samhällsbyggnadskontoret har fotograferat och antecknat alla originalmått som dokumentation. En q-märkning ska gardera de cirka 180 dyn­­­stu­g­ornas kulturhistoriska värde.

ANNONS

Men först ska politiker och allmänhet ha ett ord med i laget.

Samrådet föreslås pågå från mitten av juli till sista september. Alla får tycka till, men bara vissa har rätt att överklaga. Det är föreningar med fler än 200 medlemmar och sakägare med gräns mot stranden.

ANNONS