Roland Norrman (M) fick sin vilja fram, och nu kan mångåriga kommunanställda få en tvättmaskin i minnesgåva om de så vill.
Roland Norrman (M) fick sin vilja fram, och nu kan mångåriga kommunanställda få en tvättmaskin i minnesgåva om de så vill.

Fritt fram att ge tvättmaskin till trotjänare

När frågan om kommunala minnesgåvor sattes på sin spets var det frihetslinjen som vann. De som avtackas efter lång och trogen tjänst kan nu få nästan vad som helst i present.

ANNONS
LocationLaholm||

Det gamla reglementet var från 2004. Där stod att en kommunanställd som har jobbat i 25 år, eller slutar efter 20 års anställning kan få en gåva i form av ”klocka, cykel, smycke, kristall, konstverk, resa, äkta matta eller finare möbel.”

Nu ska reglerna ändras. När toppolitikerna i kommunstyrelsens presidium Erling Cronqvist (C), Roland Norrman (M) och Kjell Henriksson (S) diskuterade saken ville Norrman släppa gåvorna fria. Cronqvist och Henriksson ville däremot inte gå så långt. Kompromissen blev att endast stryka orden ”äkta” och ”finare” i reglerna.

LÄS MER:Äkta mattor har gjort sitt som gåva till personalen

Men när hela kommunstyrelsen samlades blev det ändå Roland Norrman som fick sin vilja fram.

ANNONS

– När förslagen lades fram hörde jag ganska tydligt att kommunstyrelsen skulle gå på Rolands förslag. Varken jag eller Kjell brydde oss om att försöka votera. Ska man begära votering ska man ha en chans att vinna, säger kommunstyrelsens ordförande Erling Cronqvist.

– Sålunda kan man nu gå och köpa en tvättmaskin om man vill, konstaterar Cronqvist.

Vissa regler finns dock kvar. Kontanter eller presentkort godkänns inte. Sprit lär inte heller komma på fråga.

Roland Norrman säger:

– Som representant för ett parti som säger sig stå för frihet, vem är vi att säga nej om vederbörande säger ”jag vill ha en badtunna”?

Kjell Henriksson gillar inte beslutet.

– Gåvan ska vara ett minne, något arbetsgivaren tycker är representativt för Laholms kommun, säger han.

– Jag tycker också att det ska vara av något slags minneskaraktär, inte en konsumtionsvara. Men jag är en sann demokrat och jag fick ge mig, säger Erling Cronqvist.

ANNONS