Det är viktigt att folk håller igång även om vi ska hålla oss utomhus och på avstånd menar Caroline Nilsson, ledare på Friskis i Laholm.
Det är viktigt att folk håller igång även om vi ska hålla oss utomhus och på avstånd menar Caroline Nilsson, ledare på Friskis i Laholm. Bild: Josefine Ingvarsson

Friskis utegympar för att få folk i rörelse

Med hårdare restriktioner jobbar alla verksamheter med att anpassa sig för att följa dem. Friskis och Svettis flyttar därför ut fler pass.

ANNONS
|

Ett av de mest populära passen är det som Caroline Nilsson kör på måndagar. Hon leder ett medelpass som går på måndagar, strax efter 17 passar en stor målgrupp och brukar vara fullt.

– Vi brukar vara 60 personer. Men sedan pandemin startade har vi gått ner till 40. Nu är vi nere på 20 personer, det blir nästan irriterande för medlemmarna som har svårt att få plats på det passet, säger Caroline Nilsson, som är ledaransvarig.

Hennes måndagspass är ett av de som nu flyttar ut, helt enkelt för att kunna erbjuda fler möjligheten att vara med och träna på ett säkert sätt. Att vara ute kändes helt rätt, förklarar hon:

ANNONS

– Man stärker upp det man har. Man får frisk luft tillsammans. Vi satte oss ner direkt och pratade om hur vi skulle göra för att följa de nya riktlinjerna men samtidigt erbjuda laholmarna möjlighet att träna. Då kom vi på att om vi är här kan vi vara 35 personer, det är ju mycket bättre än 20, säger Caroline Nilsson

Claes Laheus har hållit igång detta gäng sedan i mars. De har nu inga problem med att det regnar lite när de tränar. ”Man vänjer sig, och lär sig att klä sig efter väder”.
Claes Laheus har hållit igång detta gäng sedan i mars. De har nu inga problem med att det regnar lite när de tränar. ”Man vänjer sig, och lär sig att klä sig efter väder”. Bild: Josefine Ingvarsson

Multisport innefattar även utefys numera

Platsen är multisportarernan vid Folkhälsocentrum i Laholm. Några dagar i veckan kommer de under den här perioden att köra utefys där. En del av verksamheten har varit utflyttad länge. Sedan i mars har Claes Laheus kört sitt baspass på förmiddagar två gånger i veckan med ett snitt på ungefär 60-70 personer i veckan.

– Jag är nästan 70 år själv och vill helt enkelt inte ha träning inomhus nu. Det är samma med de flesta av de som är med på passet, de är i samma situation som jag själv är, säger han.

Social stund för deltagarna

Det är en härlig stämning på passet som nästan uteslutande består av personer som under stora delar av året har ombetts att inte träffa nära och kära utan hålla sig isolerade. En av deras räddningar för lite social samvaro har varit dessa pass.

– Man blir så glad av att vara här. I vanliga fall brukar vi ha en liten social stund innan och efter när vi byter om och duschar. Då brukar vi prata skit och byta recept och annat, det förstår vi ju att vi inte kan göra nu, men jag är så glad att träningen är som vanligt, säger Linnea Tengqvist

ANNONS
Friskis och svettis har utegympa med Claes Laheus bland annat. Från och med denna veckan har de 7 utefyspass.
Friskis och svettis har utegympa med Claes Laheus bland annat. Från och med denna veckan har de 7 utefyspass. Bild: Josefine Ingvarsson

När HP hälsade på var det drygt 25 personer på plats i duggregnet. Deltagarna hade lager på lager och passet körde de helt stående. För någon vecka sedan hällregnade det, men de kunde ändå köra lite styrka liggande på marken eftersom vattnet på multisportarenan, till skillnad från gräsplanerna de brukar vara på, låter vattnet rinna rakt igenom utan att göra marken blöt.

– Vi blev mycket blötare av det som kom från himlen, säger Claes och fortsätter:

– Jag försöker anpassa hela tiden så att det ska passa bra, vi skojade om hur det ska bli när det har snöat. Men det löser vi när det kommer.

ANNONS