Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Friskis och svettis har tränat i lokalerna på Nyby industriområde sedan 2008. Till sommaren 2022 måste en ny lösning ha hittats. Bild: Inge Henrikson, arkiv
Friskis och svettis har tränat i lokalerna på Nyby industriområde sedan 2008. Till sommaren 2022 måste en ny lösning ha hittats. Bild: Inge Henrikson, arkiv

Friskis känner sig utkastade från Nyby

Friskis och svettis vill inte flytta från Vattenfabriken.
– Vi blev nog lite tagna på sängen, säger kassören Claés Lahéus.

HP berättade i går om att Vattenfabriken på Nyby industriområde kan tvingas stänga när det tillfälliga bygglovet går ut om två år.

En av de drabbade är Friskis och svettis med över 750 medlemmar.

– Grunden till hela den här diskussionen är inte att vi vill flytta på oss, utan att kommunen sätter en stor jäkla pinne i hjulet. Jag tror att vi och Take care i samma lokaler har cirka 65 000 besök om året och vi måste vara en av de största föreningarna i stan. Då känns det snopet att bli utkastade, säger Claés Lahéus.

”Inte konsekventa”

Föreningen har hållit till på Nyby i tolv år och vill stanna kvar.

Fastighetsägaren Ulf Oscarsson vill göra bygglovet permanent och har ansökt om att ändra detaljplanen för att tillåta gymverksamhet. Men Laholms kommun vill undvika framtida konflikter mellan industrier och annan verksamhet.

– De är inte speciellt konsekventa, när till exempel Willys har fått permanent bygglov, säger Lahéus.

Viktigt med p-platser

Kommunen undersöker just nu om en ny träningsanläggning skulle kunna placeras intill Korpplanen vid Glänningesjö. Idén går ut på att skapa ett friskvårdsstråk mellan simhallen och fotbollsparken.

Friskis har fått höra tankarna, men tittar också på andra alternativ.

– Det här är otroligt nytt och vi har bara börjat fundera på vad vi vill ha, hur stora ytor vi behöver, var det ska ligga och framför allt vad det får lov att kosta.

Vad tycker ni om Glänningesjö?

– Att ligga där eller på industriområdet är skit samma. Viktigast för oss är att ha en väl fungerande anläggning med bra parkeringsytor, säger Claés Lahéus.

Friskis behöver minst hundra p-platser när aktiviteter krockar.

LÄS MER: Glänningesjö kan bli ny hemvist för Friskis och svettis

LÄS MER: Friskis och svettis på Nyby för att stanna

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här