Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Friskis får stanna kvar på industriområdet

Friskis och svettis och Take care stannar i Nyby. Vattenfabriken får permanent bygglov för träningsverksamhet på industriområdet.
– Vi är väldigt glada, säger Claés Lahéus på friskis.

Hotet har hängt över alla som tränar i lokalerna att verksamheterna snart kan slängas ut.

Sedan starten 2007 har Vattenfabriken bara haft tillfälligt bygglov för gymmen. Det går inte att förlänga fler gånger. Både räddningstjänsten och miljökontoret har dessutom motsatt sig ett permanent bygglov om inte detaljplanen för industriområdet ändras. Gympa och industrier ska inte blandas hur som helst.

LÄS MER: Räddningstjänsten säger nej till gym bland industrier

LÄS MER: Beslut om träningshusets framtid låter vänta på sig

Politisk tolkning

Men politikerna i miljö- och byggnadsnämnden väljer nu att se saken som ”en liten avvikelse”.

– Vi tycker att tjänstemännen har gjort en fullständigt korrekt bedömning av detta ur lagstiftarens mening, men vi gör en annan tolkning. Vi tolkar det som en liten avvikelse, säger Knut Slettengren (M), ordförande i nämnden.

På onsdagen beviljade nämnden ett permanent bygglov för ändrad användning från industrilokal till träningslokal och parkering. Bara SD var emot och reserverade sig.

Alla är glada

– Vi är väldigt glada för den här utgången. Det har varit en rätt påfrestande tid, säger Claés Lahéus, kassör på Friskis och svettis i Laholm.

Friskis har hela tiden velat stanna kvar. Alternativet att bygga nytt eller anpassa lokaler någon annanstans hade gett en helt annan hyresnivå, konstaterar kassören.

– Vi har cirka 25 000 besökare under ett normalår och cirka 750 medlemmar. Det är viktigt att vi har bra lokaler och det har vi där ute på Industrigatan.

LÄS MER: Friskis känner sig utkastade från Nyby

LÄS MER: Glänningesjö kan bli ny hemvist för Friskis och svettis

LÄS MER: Rackethall nytt spår när gymbygge skrotas

Nya löpband

Tränings- och rehabföretaget Take care pustar också ut.

– Vi är jätteglada att det gick i lås till slut, så att vi kan fokusera på en positiv framtid i stället för avveckling. Det här är en lättnad. En bra julklapp att det är över, säger naprapaten Roine Johannessen som driver företaget tillsammans med kollegan Stefan Larsson.

Nu blickar friskvårdsföretaget framåt.

– Vi är redan i startgroparna för att nyinvestera i vår konditionspark, med nya löpband och crosstrainers. Vi ser framåt nu ordentligt.

Lång resa

Inga grannar på industriområdet har under grannhörandet haft något att invända mot att träningsverksamheterna får stanna kvar.

– Det har varit en lång resa. Vi har hållit på i tio månader, vilket känns onödigt länge. Men strunt samma, nu är vi naturligtvis glada att det gick vägen, säger fastighetsägaren Ulf Oscarsson.

LÄS MER: Pressade politiker sade ja till träning på Vattenfabriken

LÄS MER: Vattenfabrikens ägare tar strid för träning på Nyby industriområde

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här