Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Särskilda boendet, eller även kallat äldreboendet, Fridhemsgården i Lilla Tjärby. Bild: Henrik Williamsson

Fridhemsgården utreds som ett framtida demensboende

Utredningen ska visa om Fridhemsgården ska bli ett framtida demenscentrum i kommunen. 15 personer i personalen på Tangon är kritiska till tanken och menar att det är olämpligt.

På socialnämndens senaste möte togs beslut om att de vill ha en förstudie om att göra Fridhemsgården i Lilla Tjärby till ett demenscentrum och en utbyggnad av Solhemmet i Veinge till 60 platser. De ser nu ett akut behov av nya platser i centralorten och vid kustorterna om 4-5 år.

Personal på Tangon kritisk

Personal på Tangon menar i en skrivelse att Fridhemsgården har långa korridorer med dålig överblick så att det antingen behöver byggas om för ändamålet eller öka bemanningen.

– Vi har beställt en förstudie för att få mer kunskap, det kan vara att man behöver bygga helt nytt också. Men skulle vi ta 40 platser på Tangon som demensboende har vi bara 20 platser kvar i tätorten. Behovet av platser framöver är framförallt i staden men även vid kusten, säger Kenneth Camitz (M), ordförande i socialnämnden.

Tangons framtid har varit omdiskuterad i och partnerskapet med Riksbyggen har sagts upp.

– Det måste byggas om och göras vid för att avtal ska förlängas. Vi behöver platserna så förhoppningsvis tar kommunstyrelsen och bygger om på sikt, säger Camitz.

Akut läge om fem år

Behovet av platser blir akut om några år. Därför fick presidiet i kommunstyrelsen information om läget direkt när nämndsmötet var slut.

– På Solhemmet behöver vi också ha 60 platser på sikt, genom en utbyggnad. Men till 2025 behöver vi främst platser i staden och vid kusten, säger Kenneth Camitz.

– SÄBO–utredningen som gjorts visade var folk kan tänka sig att bo när de blir gamla, uppdateringen visar att befolkningsunderlaget av äldre ökar och prognosen till år 2040 visar att vi behöver 350 platser mot dagens 215 SÄBO-platser, säger Anna-Lena Emilsson (C), ledamot i socialnämnden.

– Vi har lagt ett förslag på 304 för att vi tror att den tekniska utvecklingen och viljan att bo hemma gör att man kan göra det längre, säger Kenneth Camitz.

För att få till en bred politisk lösning har Camitz bjudit in alla gruppledarna i fullmäktige för informationsmöte. Det för att alla partier ska få samma information om läget, då alla inte är representerade i nämnden.

– Kommer utredningen fram till att Fridhemsgården inte är lämpligt som demensboende, då får vi se över vad vi kan göra. Men vi måste få fakta på bordet, inte massa tyckande, säger Camitz.

LÄS MER: Äldreboende måste se sig om efter nya ägare

LÄS MER: Nu tas steget för att avveckla Tangons hyresförening

LÄS MER: Förslag om färre platser på äldreboende sköts upp

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här