Laholms kommun införde besöksförbud på sina äldreboenden 11 mars. Att Socialstyrelsen skapat en möjlighet för dem som kan påvisa antikroppar mot coronaviruset ändrar inget.
Laholms kommun införde besöksförbud på sina äldreboenden 11 mars. Att Socialstyrelsen skapat en möjlighet för dem som kan påvisa antikroppar mot coronaviruset ändrar inget.

Fortsatt besöksförbud hos äldre – trots antikroppstest

Socialstyrelsen har öppnat för besökare på äldreboenden, om de har antikroppar mot covid-19. Men Laholms kommun håller fast vid sitt besöksförbud.

ANNONS
LocationLaholm||

Vid en presskonferens i tisdags gick Socialstyrelsen ut med att det åter kunde bli möjligt att ta emot besökare på särskilda boenden för äldre.

För att få göra undantag från besöksförbudet skulle gästen kunna visa ett tillförlitligt test som påvisade antikroppar mot coronaviruset.

LÄS MER:De med antikroppar kan träffa sina äldre

Omedelbart efter beskedet fick Laholms kommun flera förfrågningar från personer som ville besöka anhöriga på äldreboenden. Men kommunen säger fortsatt nej.

– Formellt sett råder besöksförbud på särskilda boenden. Det Socialstyrelsen gjort är en möjlighet att göra undantag, men det är ingen rättighet för den enskilde, säger Laholms socialchef Christel Sundberg.

Flera frågetecken kring testerna

I Laholm vill man ha mycket tydligare direktiv kring hur man ska se på antikroppstesterna.

ANNONS

– Det florerar många olika tester och många olika svar. Vi vet inte vad vi ska förhålla oss till. Är det ett visst antal antikroppar man ska ha? Hur ska det talet ligga? Vi behöver en riktigt tydlig riktlinje och den tydligheten har vi inte fått, säger socialchefen.

Personalen på äldreboendena kan inte tyda testsvaren, menar hon.

– Den som kommer till boendet vill gå in på en avdelning. Där finns undersköterskor och vårdbiträden. Ingen av dem får tolka ett analyssvar. Bara verksamhetschef för hälso- och sjukvård får tolka det. Det finns bara en person och det är inte rimligt att hon ska finnas överallt och tolka olika typer av analyser.

LÄS MER:Maj, 103 år: "Jag hoppas att jag är immun nu"

Det går redan i dag att besöka anhöriga på äldreboenden. Men då handlar det om besök utomhus och med plexiglas emellan personerna.

– Det har vi på alla våra boenden. Tidigt såg vi också till att de fick tillgång till surfplattor så att vi kan hjälpa till med digitala kontakter.

Undantag vid livets slut

– Vi har också gjort undantag för personer i livets slutskede. Det har vi kvar, vi ser till att anhöriga får skyddsutrustning och kan komma in på ett säkert sätt både för att sitta vak och ta farväl, säger Christel Sundberg.

ANNONS

Har andra halländska kommuner valt samma väg?

– Jag vet inte vad de bestämt, men när vi har pratat om det har det rått samma osäkerhet. Smittskyddet kan inte heller ge vägledning utan väntar också på förtydliganden från Socialstyrelsen.

Tycker du att Socialstyrelsen inte borde ha gått ut på det här sättet?

– Det är inte upp till mig att säga. De har sett den här möjligheten. Men kanske skulle man ha avvaktat tills man kunde ge klarare direktiv till oss som är mottagare.

– Våra boende längtar efter att träffa sina anhöriga och likadant med deras anförvanter. Det här har väckt förhoppningar. Nu blir det en konfliktyta direkt när vi säger nej. Vi har haft liknande förfrågningar sedan tidigare också och detta har inte gjort diskussionerna lättare, säger Christel Sundberg.

LÄS MER:Beskedet: Äldreboenden är nu fria från covid-19

ANNONS