Professorn Ewa Mellerowicz inspekterar de fem år gamla genmodifierade hybridasparna på försöksodlingen i Våxtorp.
Professorn Ewa Mellerowicz inspekterar de fem år gamla genmodifierade hybridasparna på försöksodlingen i Våxtorp. Bild: Privat

Forskning i Våxtorp ska minska fossila bränslen

Fältförsöket med genmodifierad hybridasp utanför Våxtorp har slagit väl ut. Forskningsresultaten ska hjälpa till att ersätta fossila bränslen på sikt.

ANNONS
LocationVåxtorp||

Under ett par år fick 636 genmodifierade hybridaspar stå i jorden utanför Våxtorp och visa vad de gick för. Modifieringen som gjorts var för att få ut mer sockerarter i veden, för att kunna hantera biomassan i raffinaderier. Resultaten från fältförsöket har nu presenterats i en vetenskaplig artikel i Frontiers in plant science.

– Med dessa enzymer som bryter ner krävs det mindre energi och kemikalier i raffinaderierna. Detta är bättre ur miljösynpunkt och biomassan kan användas för att tillverka etanolbränsle eller för att ersätta alla fossila källor, exempelvis olja som behövs i processen för att tillverka plast, säger Ewa Mellerowicz, professor vid institutionen för skoglig genetik och växtfysiologi på SLU i Umeå.

ANNONS

– Fältförsöket gav mycket användbara resultat som inte hade gått att få fram i växthus, säger Ewa Mellerowicz.

En helt vanlig asp, varken hybridasp eller genmodifierad. Plantorna som involverats i försöket utanför Våxtorp tror inte SLU professorn kommer bli aktuella för marknaden i Sverige.
En helt vanlig asp, varken hybridasp eller genmodifierad. Plantorna som involverats i försöket utanför Våxtorp tror inte SLU professorn kommer bli aktuella för marknaden i Sverige. Bild: Kenny Hjälte

Dessutom menar hon att platsen var väldigt bra, för ju närmare Umeå försöksytan kommer desto sämre möjlighet för aspen att ta sig. I söder är det längre vegetationsperiod.

– Det är dock en lång väg kvar i forskningen och eventuellt är företag intresserade att jobba vidare. Men genetiska plantor blir nog inte aktuellt för skogsägare att sätta i Sverige.

Forskarna ska titta vidare på en oavsiktlig men nog så intressant vedegenskap i klonerna.

– De hade en högre tillväxt. Vi ska se om vi kan ta reda på varför det blev så, säger Ewa Mellerowicz.

LÄS MER:Hybridaspar kan bidra till klimatomställning

ANNONS