Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Fontänerna lagades men får inte vara igång

Två fontäner från 1940-talet skulle restaureras för att inte slösa med dricksvattnet. Men nu är de ändå avstängda.

Anledningen är bevattningsförbudet. I och med detta har kommunen bestämt att det bara är Lagafontänen på Stortorget som får vara igång.

LÄS MER: Lagafontänen ska spruta även vid torka

– Även om det är samma vatten som cirkulerar, så dunstar en del och det blåser bort en del. Då måste vi ändå fylla på. Den stora fontänen får symbolisera alla vattenkonstverk istället, berättar Jonas Heintz som är ansvarig tjänsteman på kommunen.

Ombyggnaden har varit på tapeten under flera år. I samband med bevattningsförbudet 2017 började diskussionerna kring hur man skulle hantera detta från kommunens sida. Fontänerna Årstiderna i Rådhusträdgården samt Staffan Stalledräng på Gamleby torg var kopplade till det vanliga dricksvattennätet.

Det beslutades att de skulle fyllas med dricksvatten men att samma vatten som skulle cirkulera i ledningarna. Man har därför byggt två bassänger i underjorden, en vid vardera fontän.

LÄS MER: Det har blivit dags att Lagafontänen

Knappt hann de dock fyllas innan de fick tömmas igen. Sedan bevattningsförbudet dagen innan midsommar har fontänerna varit igång till dess att vattnet som cirkulerar tagit slut. I en del fontäner kommer det fortfarande vatten men i många har det nu runnit ut. Lagafontänen är fylld med tekniskt vatten men det hade inte fungerat att göra likadant med de mindre konstverken.

– Det vattnet är inte rent och de små partiklarna täpper igen rören på de fina konstverken, så det går inte att ha dem igång med det vattnet, säger Jonas Heintz.

LÄS MER: Vattenslösande konst fortsätter att skvala fritt

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här