Otryggt. Flera flickor på Osbecksgymnasiet känner sig otrygga i området runt paviljongerna, enligt ett anonymt brev till kommunen.
Otryggt. Flera flickor på Osbecksgymnasiet känner sig otrygga i området runt paviljongerna, enligt ett anonymt brev till kommunen.

Flickor på Osbeck känner sig otrygga

Flickor på Osbecksgymnasiet känner sig otrygga. Det gapas, skriks och busvisslas, skriver föräldrar som vill vara anonyma. Skolan sätter nu in extra personal, och har kopplat in kommunens TAFA-grupp.

ANNONS
|

I ett mejl till Laholms kommun undertecknat av "oroliga, upprörda och uppgivna föräldrar" beskrivs en situation på Osbecksgymnasiet, där flickor känner sig otrygga och rädda framför allt när de ska gå till sina klassrum i paviljongerna.

"Våra flickoruttrycker vad som närmast kan beskrivas som sexuella ofredanden på i princip daglig basis"..."det busvisslas, gapas och skriks på andra språk och smygfotograferas" skriver föräldrarna.

Föräldrarna tycker att det är helt oacceptabelt att deras barn inte kan gå ensamma på skolans område, utan blivit uppmanade att gå tillsammans med kompisar.

Brevskrivaren berättar att det, enligt deras döttrar, rör sig om en grupp nyanlända elever som håller till i paviljongerna. De vill också betona att det inte handlar om alla nyanlända elever.

ANNONS

Ingela Månsson som är avdelningschef för utbildning inom kultur- och utvecklingsnämnden bekräftar att det har funnits signaler om problemet.

– Det har funnits vissa signaler men det är större än vad vi först trodde. Om eleverna upplever det så här, så är det hemskt, och helt oacceptabelt, säger hon.

Osbecksgymnasiet har nu satt in extra personal fram till sommarlovet.

– Redan i måndags kopplade vi även in kommunens TAFA-grupp som jobbar med trygghet och säkerhet för att få hjälp med detta, säger Ingela Månsson och fortsätter:

– Nästa steg blir att vi får plocka in de personer det här gäller, och höra deras version, så är gången.

När brevet anlände till kommunen svarade Ingela Månsson samt kultur- och utvecklingschefen Ulf Mattsson, att de samma dag skulle ta tag i frågan vid ett möte med skolans tre rektorer.

De bjöd också in föräldrarna till ett möte den 23 maj, men det kommer inte att bli av då föräldrarna tackade nej.

– De tackade nej av rädsla för negativa konsekvenser och repressalier, säger Ulf Mattsson.

ANNONS