Kenneth Camitz (M), ordförande i socialnämnden i Laholms kommun.
Kenneth Camitz (M), ordförande i socialnämnden i Laholms kommun. Bild: Jonatan Gernes

Fler unga ska vilja jobba inom äldreomsorgen

Socialnämnden vill att fler ungdomar ska få upp ögonen för omsorgsjobb. En enig nämnd vill att högstadieelever ska få prova på att jobba inom äldreomsorgen.

ANNONS
LocationLaholm||

– Det här är ett sätt att väcka intresse för omsorgsjobb och i framtiden få lättare att kunna rekrytera personal. Både till vård- och omsorgsprogrammet och personer som vill jobba inom vården, säger Kenneth Camitz (M), socialnämndens ordförande i Laholm.

Socialnämnden har gett verksamheten i uppdrag att utreda möjligheten och kostnaden för att erbjuda högstadieelever cirka 2 timmars arbete per vecka inom äldreomsorgen för att säkra framtidens rekryteringsbehov.

Kristina Isaksson, avdelningschef för äldrevården i Laholms kommun, hoppas att prova på-jobben ska bli verklighet.
Kristina Isaksson, avdelningschef för äldrevården i Laholms kommun, hoppas att prova på-jobben ska bli verklighet. Bild: Henrik Williamsson

– Vi har lagt förslagen på tre olika nivåer som politikerna sedan får ta ställning till. Det dyraste alternativet, som kommer att kosta runt 200 000 kronor, är att låta 20 elever jobba fyra timmar varannan vecka under termin. Kostnaden för att låta 15 elever jobba fyra timmar varannan vecka landar på 150 000 kronor medan det kommer att kosta kommunen 100 000 kronor att låta tio elever jobba fyra timmar varannan vecka, säger Kristina Isaksson, chef för äldreomsorgen i Laholms kommun.

ANNONS

”Stort intresse”

En finansieringsmöjlighet för prova på-jobben, enligt Kristina Isaksson, är att omprioritera budgeten för feriearbetena.

– De pengarna är destinerade till gymnasieelever. Det återstår att se om man kan avvara en del av de pengarna för att vi ska kunna göra prova på-jobben till verklighet, säger hon.

Det finns avtal för vad gymnasieelever ska ha i lön.

– Det saknas dock avtal som omfattar högstadieelever. Det är något som jag måste titta över tillsammans med HR-avdelningen. Vi måste få till stånd ett lokalt avtal, säger Kristina Isaksson.

Enligt Kristina Isaksson finns det ett stort intresse bland högstadieelever att få testa prova på-jobben.

– Vi har redan presenterat idén för åttondeklassare på Veingeskolan och mer än hälften av dem tyckte att idén lät intressant.

Nu remitterar socialnämnden ärendet till kultur- och utbildningsförvaltningen för vidare utredning.

– När vi fått svar får vi titta på vilket av alternativen vi ska välja, säger Kenneth Camitz och fortsätter:

– Det måste ändå avvaktas fram tills alla är vaccinerade för corona. Men vi kan inte sitta och vänta till dess, vi måste förbereda oss så att vi kan trycka på knappen när det anses säkert.

ANNONS