Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

”Fler och fler kommer att välja att gå till Båstad”

Mellan 30 och 40 elever går högstadiet i Båstad i stället för i Laholm. Nu menar föräldrar att den siffran kommer att öka om man inte kommer framåt med planerna för att bättre optimera högstadiet för Skummeslövsungdomarna.

– Vi hade fått en plats för vår son i Båstad men tackade nej för att vi ville gå i kommunen, men nu när det varit så mycket strul med bussen så ångrar vi oss lite, säger Zandra Lundqvist som varit initiativtagare till att se till att skolbussen även fortsättningsvis hämtar upp eleverna i Skummeslövsstrand för vidare färd mot Våxtorpsskolan.

Hon menar att flera föräldrar vars barn är födda 2008 och ska börja högstadiet kommer att söka sig söderut för att gå högstadiet.

– Det är val snart och vi tycker att det är viktigt att frågan om skolan tas upp, var vill politikerna att våra barn ska gå i skolan? De som ska börja nu i höst har ju småsyskon, var ska vi sätta dem? frågar Zandra Lundqvist retoriskt.

Utbildningschef Richard Mortenlind var med och tog fram den översiktsplan som politiken nu arbetar med för att komma fram till hur utbildningen ska bli kvalitativ och jämlik i hela kommunen.

– Det är viktigt att komma ihåg är att det finns en möjlighet för alla i kommunen att välja att gå i skolan i Båstad om man vill, det är ett fritt val, säger han.

Det sa utbildningsnämndens ordförande Åke Hantoft (C) till mig för en tid sedan, men för mig är det oroande att kommunens egna invånare hellre vill gå i skolan i en annan kommun. Hur ser du på det?

– Det är klart att det är vår ambition att så många som möjligt ska välja de skolor vi har i Laholms kommun, det är alltid varje utbildares ambition, säger Mortenlind och fortsätter:

– Laholm är en tillväxtkommun och vi behöver göra förändringar, men hur man tänker kring det är politiska beslut som barn- och ungdomsnämnden och kommunstyrelsen får adressera.

I dagsläget är det mellan 30 och 40 högstadieelever som går i Båstad i stället för inom kommunen, varav en del kommer från Skummeslövsstrand och andra från andra delar av kommunen.

– Vårt uppdrag är att ge samma förutsättningar till alla barn oavsett var i kommunen man bor. Det ska vara lika för de som bor i Veinge och Skummeslöv till exempel.

2019 lämnade tjänstemännen på utbildningsförvaltningen in en stor översyn kring skolans framtid i kommunen för att hitta en långsiktig plan över framtiden för 0skolorna i Laholms kommun.

Sedan dess har en del förslag förkastats och en del ligger kvar. En del förslag har förkastats och andra ligger kvar. Ett förslag i den senare kategorin är att kommunen bygger en F–9- eller 7–9-skola i Skummeslövsstrand.

– Vi har tagit fram det förslaget eftersom vi ser att det kommer att finnas underlag för det framöver. Men det är mitt jobb att agera utefter de frågor som politiken beslutat om, därför kan jag inte tycka något. Jag gör det bästa utifrån de förutsättningar jag har.

LÄS MER: Föräldrar rasar mot fyrakilometersregel

LÄS MER: Fyrakilometersregel slår mot högstadieelever

LÄS MER: Liberalerna vill behålla skolskjuts från kusten

LÄS MER: Skummeslövsbor fortfarande missnöjda med skolskjutsen

LÄS MER: Genevadsskolan kan läggas ner nästa år

LÄS MER: Kommunen tvärvänder: Högstadieelever får åka skolbuss till Våxtorpsskolan

LÄS MER: Grattis till dem som nu kan göra anspråk på utökad skolskjuts

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här