Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Fler musiksatsningar hos Kulturskolan efter bidrag

Kulturskolan har beviljats bidrag från Kulturrådet till ett flertal musiksatsningar för läsåret 2017/2018. Med pengarna hoppas man bland annat kunna introducera de allra yngsta in i musikens värld.

Till Kulturskolan kommer elever från förskoleklass upp till gymnasiet för att ägna sig åt bland annat musik, dans och teater.

Under förra året tilldelades skolan 700 000 kronor till projekt inom verksamheten. Nu får de ytterligare 800 000 kronor i statligt bidrag från Kulturrådet för satsningar under det kommande läsåret. 

– En del av förra årets pengar gick till ett musikprojekt som gick ut på att försöka hitta elever till orkesterinstrumenten. Med en del av detta bidrag kan vi nu fortsätta med det hela läsåret ut, säger Jon Brooks, enhetschef på Kulturskolan, och berättar att en del av pengarna även kommer att gå till att köpa in dragspel till skolan, vilket är ett instrument som inte funnits tidigare. 

En annan satsning som kommer att pågå under hela läsåret är ett musikprojekt i förskolan där ett blåsinstrument i plast kallat P-buzz kommer att introduceras till barnen.

– Vi kommer att gå ut till alla f-klasser i kommunen i fyra-veckors projekt. Alla eleverna får en sådan här som de får behålla efter. Det är ett fantastiskt nybörjarinstrument, säger Jon Brooks och håller upp P-buzzen som är ett instrument som han beskriver som lättspelat och en blandning mellan en trombon och en vuvuzela.

Förhoppningen är att väcka ett intresse för musiken.

– Det här blir som en introduktion och sedan kan de välja om de vill fortsätta på Kulturskolan eller inte, men det är inte prio ett för mig. Det är att träffa alla sexåringar och att de får prova på vad som är musik och vad som händer när man spelar tillsammans. Jag tycker att det är fantastiskt, säger Jon Brooks.

En som kommer att visa upp instrumentet för barnen är gitarr- och basläraren Sven-Mikael Nyström.

– Det ska bli jättekul. Det är en bra inkörsport till musiken. Det viktiga är att det låter och är tilltalande. Den är simpel och lätt att ha att göra med, men man måste också ha en viss teknik och andas rätt och blåsa rätt, förklarar han.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här