Fixarhelg på Solbacken lockade många volontärer

Det härliga helgvädret lockade många att hjälpa till att fixa på byns bygdegård. Renoveringen beräknas kosta över 5 miljoner kronor.

ANNONS
|

Med nymålad vit fasad så sken bygdegården Solbacken ikapp med den riktiga solen. Termometern visade på 29 grader i Edenberga men det hindrade inte ett 20-tal volontärer att hjälpa till att fixa på det 100 år gamla huset.

– Vi har lite målerijobb kvar här inne men den nya ventilationen är på plats, säger bygdegårdsföreningens ordförande Angelica Dahlström.

Den stora ventilationen fick lyftas in genom taket och tar upp mycket plats på ovanvåningen. Att den uppskattas märker man på att så många vill arbeta inomhus för att få lite svalka.

– Du känner luften här inne fastän det är så varmt ute. Den gamla ventilationen var nästan obefintligt och det var ett kråkbo som flyttat in i det, berättar hon Angelica Dahlström och visar runt i lokalerna.

ANNONS

En ny större bardisk, nya fräscha toaletter som är handikappanpassade och nya bord och stolar, gör att Angelica Dahlström hoppas på mer uthyrningen av lokalen till bröllop och andra evenemang.

Som Hallandsposten tidigare skrivit om så står Boverket för 2,7 miljoner kronor av renoveringskostnaden och Laholms kommun har skjutit till 1,5 miljoner. Den totala kostnaden för renoveringen beräknas landa på mellan 5 - 5,5 miljoner kronor.

Mycket av arbetet har utförts av hantverkare men under fixarhelgerna så har föreningen fått hjälp av volontärer från bygden. Utanför fixar Per-Olof Kronqvist staketet med en slägga och inne jagar Jörgen Strömberg runt med en dammsugare. Han var med på 80-talet när Solbacken, som är Hallands största bygdegård, senast renoverades.

– Jag kom inte ihåg vad jag hjälpte till med den gången mer än att jag var med på invigningsfesten, berättar han och sveper vidare som i en vals med dammsugaren på parketten.

Köket har försetts med nya restaurangkylar och ugn. Spisen har stora fyrkantiga stekplattor och väntar på att få användas. Den nya diskmaskinen går på högvarv när det gamla porslinet och alla glas till 270 kuvert ska diskas. Cecilia Hansson är glad att köket uppgraderats eftersom hon ofta brukar hjälpa till när föreningar som innebandyklubben Puma ska ha fest.

ANNONS

– Det här köket är ju ”rolls royce” mot vad det varit. Jag är mest nyfiken på att få testa den stora kaffebryggaren, säger Cecilia Hansson innan hon fortsätter med travar med disk.

LÄS MER:Kommunen villig att borga för 5,6 miljoner till Solbacken

ANNONS