Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Fiskalen frikopplas under jävsutredning

JO har beslutat att utreda jäv­­sanklagelsen mot advokatfiskal Nils Leine på Kammarkollegiet. Under tiden har myndigheten frikopplat den omstridde tjänstemannen från ärenden som rör småskalig vattenkraft.

Kraftverksägare med Knäredsbon Sven-Erik Vänneå i spetsen anklagar, som HP berättat i flera artiklar, Leine för att sitta på dubbla stolar.

I tjänsten skriver den statliga tjänstemannen kritiska yttranden om småskaliga kraftverk, bland annat för att stoppa Gränshuskvarn i Smedjeån utanför Ränneslöv.

Privat är han medlem i Älvräddarna och tidigare även Sportfiskarna. Föreningar som högt på sina agendor har att riva ut småskalig vattenkraft från vattendragen och ta bort vandringshinder för fiskar.

Nils Leine JO-anmäldes redan 2012, utan att några åtgärder vidtogs.

Efter att HP belyst ämnet gjorde Sven-Erik Vänneå en ny anmälan. Nu kräver Riksdagens ombudsmän, JO, att Kammarkollegiet ska yttra sig över anklagelserna.

– När vi fick JO-anmälan bestämde jag att Nils Leine inte ska representera oss på Kammarkollegiet i ärenden som gäller just småskalig vattenkraft, till dess att JO har utrett det här och meddelat sitt beslut, säger Gunnar Larsson, generaldirektör för Kammarkollegiet.

Gunnar Larsson ser allvarligt på att den statliga myndigheten, Sveriges äldsta ämbetsverk, misstänkliggörs.

– Det är olyckligt när vi får sådana här anklagelser riktade mot oss, både mot personer som arbetar hos oss och mot själva myndigheten. Objektivitet och opartiskhet är självklara ledord för oss på kollegiet och som statstjänstemän.

Borde ni själva agerat tidigare?

– Nej, jag har inte haft någon grund att agera tidigare. Det är uteslutande på grund av anmälan som kom till vår kännedom, säger Gunnar Larsson, som i nuläget inte vill uttala sig om själva sakfrågan.

Kollegiet har fått fram till den 22 maj på sig att ge JO sitt svar.

– Så lång tid kommer vi inte behöva, säger Gunnar Larsson.

Han fortsätter:

– Vi kommer att lämna ett skriftligt svar till JO inom några veckor. Då blir det offentligt.

Nils Leine själv har åberopat föreningsfriheten i tidigare intervju.

– Leine har sagt att han ska ”köra de små kraftverken ända in i kaklet”. Det gjorde han vid en tillställning i Skövde, som Älvräddarna hade. Det finns en inspelning, men den var tyvärr för dålig att använda, säger Sven-Erik Vänneå.

Vänneå är ordförande i Hallands kraftverksförening och har Svensk vattenkraftförening i ryggen.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här